Dezbatere: Cum se ajunge la violenta juvenila?
Psihoterapeutul Cristiana Levitchi ne explica o serie de cauze ce pot duce la violente uneori de neimaginat.
La o analiza mai atenta, aflam ca familia este principalul factor in dezvoltarea “sanatoasa” a copilului. Atunci cand familia este dezorganizata, iar parintii au un comportament neechilibrat, influenta asupra copiilor este evidenta. Ei fie vor copia in viitor modelul ce le-a fost oferit, fie vor deveni persoane inhibate, care nu stiu sa se exprime.
Din nefericire insa, nu doar in acestea se intampla sa apara “anomalii”. De ce? Pentru ca parintii nu mai au timpul si rabdarea necesare pentru a explica anumite lucruri. Suntem obisnuiti sa dam vina pe filme, pe programele de la televizor, pe internet sau pe jocurile de la calculator. Copiii pot vedea oriunde scene violente, important este ca o autoritate adulta sa le explice de ce un anumit lucru este corect sau incorect.
Mai mult decat atat, educatia multora dintre copiii nostri este lasata in seama bunicilor. Foarte rau! Nu degeaba se spune ca parintii nostri sunt intotdeauna mai rai decat ai altora, in timp ce bunicii sunt mereu cei mai buni. Pentru ca tind sa fie extrem de indulgenti si, pe langa asta, sunt depasiti de vremurile in care traim, de lucrurile la care au acces nepotii lor. Copiii lor au fost diferiti, asa ca nu poseda “armele” pentru a putea lupta impotriva problemelor moderne.
Violenta in scoli este ceva ce s-a intamplat si se va intampla intotdeauna. Vorbind despre ea nu rezolva nimic. Vorbind cu copilul insa, poate schimba substantial dezvoltarea comportamentala a acestuia.
Vezi aici portretul "Violenta web 2.0: Dau cu pumnul, deci exist".
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: educație, copii, violenta juvenila,
Dată publicare:
16-10-2008 00:00