Animalele salbatice din Romania au o sansa sa fie salvate. O asociatie a infiintat o linie gratuita, unde puteti cere ajutor

Dată publicare: 06-05-2017 18:34
Dată actualizare: 09-05-2017 07:14


Animalele salbatice aflate in dificultate, bolnave sau ranite au de acum sansa sa fie salvate imediat.

O asociatie de protectie a mediului din Focsani a infiintat o linie gratuita unde poate suna oricine gaseste un animal care are nevoie de ajutor.

Specialistii ofera sfaturi sau intervin cand situatia o impune. Au trecut deja prin mana lor sute de arici, vulpi, pelicani, caprioare sau ursi. Pierdut de mama lui, un pui de urs a nimerit in ograda unui localnic din orasul Sacele.

Sandu Tarhoaca, localnic: "Probabil o fi vrut sa fuga de ceva, s-o fi speriat de ceva, s-a suit in pom si ursoaica a venit sa vada".

Multi dintre cei care au vazut puiul de urs au fost tentati sa-l ia acasa, sa-i dea lapte cu biberonul si sa-l trimita apoi la o gradina zoologica. Asta ar fi insemnat condamnarea lui pe viata. In cele din urma, ursuletul a disparut.

Sandu Tarhoaca, localnic: "A luat-o printr-o gaura si s-a dus. Cred ca s-a dus in padure si s-a intalnit cu mama lui, probabil".

Pentru astfel de situatii, dar si pentru altele mult mai grave a fost infiintata linia gratuita dedicata animalelelor salbatice aflate in dificultate.

0800 800 778 este telefonul la care, de la 8 dimineata la 8 seara, raspunde un biolog si da sfaturi sau trimite ajutoare, dupa caz.

La centrul de reabilitare din Focsani au ajuns animale ranite, infometate, bolnave sau ratacite cum sunt Fulger si Tihuta, doi pui de ras.

Matei Dragomir, biolog ACDB: "Unul din ei este adus de prin Cluj, a fost gasit ranit la gat. Celalat ras, e vorba de o femela, a fost gasit de serviciul salvamont in pasul Tihuta, avea o boala digestiva, s-a insanatosit si acum urmeaza sa fie eliberata.

George Vlad, medic veterinar ACDB: "O sa se corecteze cumva viziunea populara in care ariciul trebuie intepat cu furca, vulpea trebuie neaparat prinsa in lat, lupul trebuie impuscat pentru ca mananca oi si asa mai departe. Fiecare animal are locul sau in natura si contribuie la un ecosistem echilibrat."

Specialistii asociatiei din Focsani sunt gata sa sara in ajutorul animalelor ranite.


VIDEO PROTVPLUS.RO