Amza Pellea l-a făcut celebru, iar acum riscă să dispară definitiv
La Băileşti, toamna are aromă de zaibăr. Din păcate, de la an de an scade numărul gospodarilor care mai ştiu tainele vinului oltenesc.
Multe vii sunt lăsate nelucrate, aşa că bătrânii se tem pe bună dreptate tradiţia va dispărea odată cu ei. Cei care trec prin zona şi vor să cumpere zaibăr nu prea mai au de unde.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Făcut celebru de Amza Pellea, zaibărul are acelaşi miros puternic care da farmec Băileștiului. Nea Uca, aşa cum îl alintă vecinii, a ajuns la 83 de ani, dar munceşte cu aceeaşi plăcere vie ca în tinereţe.
Aurica Sălceanu, localnic: "Pe aici, câmpul asta, peste tot aici erau vii. Anul trecut au dispărut 2 vii din partea aia şi încolo vreo 3,4 şi în continuare a rămas păşune pentru animale. Eu îmi dau de pomană de acum zaibăr. Dacă mai vedeţi zaibăr, să ştiţi, hei, bătrânul ăla a murit cu zaibărul în gură. Și pe lumea cealalată, să fie şi acolo. Când o să vin de acolo, va spun."
Şi nepotul lui Nea Uca, Iulică Fotografu', este cunoscut pentru vita de vie pe care o îngrijeşte că pe ochii din cap.
Iulică Anghel, localnic: "Am terminat de recoltat, mergem acasă, îl strocosim, asta-seară. Pe unii, dimineaţă, tragem tot ce curge acolo şi îl punem în vase mai mari, că să fermenteze în vase mai mari. Iar pe altul, îl lăsăm să fermenteze pe comină acolo şi ăla care fermentează pe comină, ăla este cel mai apreciat, ăla este. Dacă mai stă pe comină, prinde taninul, prinde culoarea, prinde gustul de strugure. Şi e negru. Domne, asta este adearatul zaibăr de la nea Marin.”
Inevitabil, ne-am înâlnit şi cu rudele lui Nea Marin. Soţii Becea respectă ritualul vinului, aşa cum au învăţat de la părinţi.
Soții Becea: "Zaibărul îl tragem separat, că ăla este vinul nostru, ne fălim cu el. Vorba aia, suntem urmaşii lui Nea Marin, ţinem în continuare tradiţia."
Elena Becea, localnică: "Tataia al nostru, Gheorghe al lui Neaca, cum se spunea, i-a fost nepot, Amzulica lui tataie, lui Gheorghe.”
În curând, ar putea rămâne doar renumele, nu şi zaibărul. Din cele 630 de hectare de vita de vie, aproape jumătate au fost abandonate. În 2009, zaibărul de Băileşti a fost înregistrat ca brand la OSIM, iar în oraşul lui Amza Pellea se organizează, în fiecare toamna, un festival dedicat băuturii olteneşti.