Amza Pellea l-a făcut celebru, iar acum riscă să dispară definitiv

×
Codul embed a fost copiat

La Băileşti, toamna are aromă de zaibăr. Din păcate, de la an de an scade numărul gospodarilor care mai ştiu tainele vinului oltenesc.

 

Multe vii sunt lăsate nelucrate, aşa că bătrânii se tem pe bună dreptate tradiţia va dispărea odată cu ei. Cei care trec prin zona şi vor să cumpere zaibăr nu prea mai au de unde.

Făcut celebru de Amza Pellea, zaibărul are acelaşi miros puternic care da farmec Băileștiului. Nea Uca, aşa cum îl alintă vecinii, a ajuns la 83 de ani, dar munceşte cu aceeaşi plăcere vie ca în tinereţe.

Aurica Sălceanu, localnic: "Pe aici, câmpul asta, peste tot aici erau vii. Anul trecut au dispărut 2 vii din partea aia şi încolo vreo 3,4 şi în continuare a rămas păşune pentru animale. Eu îmi dau de pomană de acum zaibăr. Dacă mai vedeţi zaibăr, să ştiţi, hei, bătrânul ăla a murit cu zaibărul în gură. Și pe lumea cealalată, să fie şi acolo. Când o să vin de acolo, va spun."

Citește și
intoxicati must
Alte doua persoane au murit intoxicate cu monoxid de carbon de la must. Cei care le-au sarit in ajutor au ajuns la spital
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Şi nepotul lui Nea Uca, Iulică Fotografu', este cunoscut pentru vita de vie pe care o îngrijeşte că pe ochii din cap.

Iulică Anghel, localnic: "Am terminat de recoltat, mergem acasă, îl strocosim, asta-seară. Pe unii, dimineaţă, tragem tot ce curge acolo şi îl punem în vase mai mari, că să fermenteze în vase mai mari. Iar pe altul, îl lăsăm să fermenteze pe comină acolo şi ăla care fermentează pe comină, ăla este cel mai apreciat, ăla este. Dacă mai stă pe comină, prinde taninul, prinde culoarea, prinde gustul de strugure. Şi e negru. Domne, asta este adearatul zaibăr de la nea Marin.

Inevitabil, ne-am înâlnit şi cu rudele lui Nea Marin. Soţii Becea respectă ritualul vinului, aşa cum au învăţat de la părinţi.

Soții Becea: "Zaibărul îl tragem separat, că ăla este vinul nostru, ne fălim cu el. Vorba aia, suntem urmaşii lui Nea Marin, ţinem în continuare tradiţia."

Elena Becea, localnică: "Tataia al nostru, Gheorghe al lui Neaca, cum se spunea, i-a fost nepot, Amzulica lui tataie, lui Gheorghe.

În curând, ar putea rămâne doar renumele, nu şi zaibărul. Din cele 630 de hectare de vita de vie, aproape jumătate au fost abandonate. În 2009, zaibărul de Băileşti a fost înregistrat ca brand la OSIM, iar în oraşul lui Amza Pellea se organizează, în fiecare toamna, un festival dedicat băuturii olteneşti.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Targurile de toamna au invadat Capitala. Cu cat s-a vandut un litru de must in Parcul IOR
Targurile de toamna au invadat Capitala. Cu cat s-a vandut un litru de must in Parcul IOR

Intr-o Capitala in care totul se intampla. intr-o mare graba, exista si locuri unde timpul sta putin in loc, iar oamenii descopera acel gust al produselor pe care doar bunica stie sa le faca.

Alte doua persoane au murit intoxicate cu monoxid de carbon de la must. Cei care le-au sarit in ajutor au ajuns la spital
Alte doua persoane au murit intoxicate cu monoxid de carbon de la must. Cei care le-au sarit in ajutor au ajuns la spital

Trei persoane au murit intoxicate cu monoxid de carbon, in timp ce verificau butoaiele cu must din beci. Toate victimele sunt din Bacau.

Femeie de 64 de ani din Vaslui, intoxicata cu dioxid de carbon de la vinul fermentat
Femeie de 64 de ani din Vaslui, intoxicata cu dioxid de carbon de la vinul fermentat

O femeie in varsta de 64 de ani din localitatea Rasesti a fost preluata, sambata seara, in stop cardio-respirator de un echipaj al Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui, dupa ce s-a intoxicat cu dioxid de carbon emanat de vinul aflat in fermentatie.

Femeile isi cauta cele mai bune produse pentru muraturile de toamna. La cat a ajuns in piata un kilogram de gogonele
Femeile isi cauta cele mai bune produse pentru muraturile de toamna. La cat a ajuns in piata un kilogram de gogonele

Pana nu vin ploile si se strica vremea, gospodinele alearga sa-si umple camarile pentru iarna. Si cauta cel mai bun pret, pentru cele mai bune gogonele si alte legume de toamna.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.