Amintirile olfactive ne urmaresc chiar si atunci cand dormin
Intr-o serie de experimente cu soareci adormiti, cercetatori de la Centrul Medical al Universitatii Duke au demonstrat ca partea creierului care proceseaza mirosurile este intr-adevar o solutie-cheie pentru formarea amintirilor de lunga durata.
Un exemplu edificator ar fi experienta intrarii intr-o incapere si mirosind ceva care ne aduce aminte de un membru al familiei de ani sau zeci de ani in urma.
Cercetatorii au examinat cum se formeaza amintirile puternice prin crearea a noi amintiri in mintea soarecilor sedati si monitorizand raspunsul lor cand erau treji.
Cercetatorii au creat amintiri stimuland eliminarea noradrenalinei, o substanta chimica prezenta in corp in timpul evenimentelor cu emotii intense, de la entuziasm la frica. De asemenea, prezenta noradrenalinei atat la oameni cat si la soareci, creeaza schimbari in centrul procesator de mirosuri al creierului, acesta numindu-se bulbul olfactiv.
Exeprimentele s-au realizat in timp ce soarecii erau anesteziati, pentru ca neuronii lor pot fi mai bine observati cand se reconecteaza pentru a stoca o amintire. Treziti, se poate vedea ce au invatat in somn, chiar daca dormeau cand amintirea a fost creata. Cand soarecii se trezesc, cercetatorii au observat schimbari in comportamentul lor care dovedeau faptul ca ei isi amintesc mirosurile din timpul somnului.
Aceasta lucrare poate avea implicatii serioase si importante in viitorul intelegerii formarii amintirilor de lunga durata, care sunt importante in relatiile sociale.
Sursa: Daily Science, Pro TV
Etichete: studiu, somn, teste, cercetatori, miros, soareci,
Dată publicare:
31-10-2008 00:00