Amendamentele la legea maidanezilor, respinse. Cainii nu pot fi eutanasiati

07-03-2011 19:02


Ne tot intoarcem de unde plecam in problema cainilor maidanezi. Primarii nu vor putea sa treaca la eutanasiere, pentru ca deputatii au respins, luni, noile amendamente aduse legii cainilor comunitari.

Modificarile ar fi putut permite omorarea animalelor, insa alesii cer o noua citire a textului si alte modificari. Discutia se reia peste cateva saptamani. Pana atunci, ONG-urile anunta proteste, fara sa vina insa si cu un plan B.

Decizia deputatilor i-a facut pe iubitorii de animale sa rasufle usurati pentru moment. Eutanasierea cainilor nu trebuie aprobata, urla de cateva zile in strada reprezentantii ONG-urilor.

Printre ei si Marius Marinescu, initiatorul legii. "E o afacere de aproximativ 12 milioane de euro. In Romania, caini comunitari sunt aproximativ 200.000, eutanasierea per caine inseamna cam 60 de euro", a spus Marius Marinescu.

De aceeasi parere este si printesa Maja de Hohenzollern, al carei sot este var cu regele Mihai. Printesa a venit din Germania pentru a sustine aceasta cauza: "Eutanasierea nu e o solutie: e scumpa, e cruda, e inumana si nu e eficienta".

O solutie exista. Au gasit-o suedezii inaintea noastra. Vorbim despre un ONG care ia caini vagabonzi de la noi si ii da in adoptie iubitorilor de animale de la Stockholm. Pentru acest "transfer" exista doar un contract cu adapostul de la Cernavoda.

De ce iau suedezii caini doar din Cernavoda? Pentru ca adapostul de acolo a fost singurul care a intrunit conditiile igienico-sanitare.

Suedezii platesc pentru acesti catei transportul, care costa in medie 300 de euro. Din 2006 si pana acum, 700 de caini si-au gasit un stapan in Suedia prin aceasta fundatie.

In timp ce strainii incearca sa ne dea o mana de ajutor si sa ne scape de cainii comunitari, autoritatile din Romania cauta bani pentru adaposturi.

In Bucuresti, spre exemplu, problema este ca bugetul pe 2011 pentru Autoritatea pentru Protectia Animalelor a fost taiat cu 75% la ultima sedinta de consiliu.

Mai exact, a mai ramas un milion de euro. Insuficient pentru a se construi adapostul de la Fundulea, pe care il promitea Sorin Oprescu cu ceva timp in urma.

Practic, banii nu vor ajunge nici macar pentru jumatate dintre cainii ramasi in strada nesterilizati.

Vom castra pentru inceput femelele, spun edlii. O sa vedem, spunem si noi cetatenii.

VIDEO PROTVPLUS.RO