"Am vrea lumina si sa nu ne mai ploua in casa" - visul unei familii cu 12 membri care stau inghesuiti intr-o casa

Ultima actualizare: 21-06-2015 07:04

"Am vrea sa avem macar lumina si sa nu ne mai ploua in casa." La asta viseaza doi parinti si cei zece copii ai lor, care stau inghesuiti intr-o casa batraneasca subreda, dintr-o comuna din Iasi.

Sapte dintre copii sunt elevi, au numai note mari la scoala, desi adesea sunt nevoiti sa-si faca lectiile la lumanare.

-> DATE DE CONTACT, pentru cei care doresc sa ii ajute:
Familia: Ion Ciobanu
Telefon: 0757.717.397
Comuna: Ion Neculce, Iasi

Si asistentii sociali si cunoscutii familiei spun ca sunt oameni destoinici, curati la suflet si harnici. In plus, nimeni nu consuma alcool, nu fumeaza si nu vorbeste urat. Cei mici isi doresc enorm curent electric in casa si o camera in plus, sa poata dormi omeneste.

Familia Ciobanu locuieste la mai mult de un kilometru de ultima casa din localitatea Ion Neculce. Cand ploua, cei sapte copii de scoala nu mai ajung la ore, pentru ca apa ii izoleaza de sat. Cei mici, cu varste intre unul si 16 ani, trebuie sa-si faca lectiile la lumanare, pe lada de la capatul patului.

Copiii invata bine la scoala si sunt toti premianti. Le place sa citeasca si se ajuta unii pe altii si la lectii si la treburi. Tot impreuna isi impart si putinele haine. Cateodata, mama lor ii lasa pe cei mici sa se duca in sat la vecinii cu televizor, insa de obicei copiii se joaca doar cu animalele pe langa casa.

"Cateodata ii las, cateodata nu ii las si vin suparati acasa. Ma intreaba, mama dar noi cand o sa avem? Dar eu stiu mama, nu stiu. Alearga pe aici si citesc, le place sa citeasca", spune Elena Ciobanu, mama copiilor.

Cei trei copii majori si tatal lor muncesc la camp cu ziua ca sa castige ceva bani. Alaturi de ei sta adesea Ioana, o fetita de nici 4 ani, nedespartita de tatal sau.

Reporter: Ce va lipseste dvs?
Ion Ciobanu, tatal copiilor: Daca ar fi un pic de curent si olecuta de casa...
Reporter: De televizor, de calculator v-au zis?
Ion Ciobanu: Mi-au zis, dar daca nu e posibilitate, ce sa facem? Ce sa le spun, vad si ei care e posibilitatea.

Asistentii sociali ii vorbesc numai de bine pe cei din familia Ciobanu. Sunt dati drept bun exemplu intotdeauna, cand cineva se plange de diverse lipsuri. Cei din Primarie spun insa ca efortul financiar pentru a le mari casa sau pentru a le aduce energie electrica este mult prea mare pentru autoritatile locale.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO