Am putea avea un cutremur de 4,7 pe scara Richter pana la sfarsitul anului!
Este anuntul facut de specialistii Institutului Roman de Seismologie Aplicata. In replica, autoritatile avizate de la Institutul de Fizica a Pamantului insista ca populatia nu are niciun motiv sa intre in panica.
Romania tremura incet dar sigur din toate incheieturile. S-au intregistrat 23 de cutremure in ultimele 48 de ore.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desi unii specialisti spun ca ne pandeste un cutremur mai mare pana la finele lui 2010, altii spun ca declaratiile despre miscarile tectonice sunt false. Grav este ca, dincolo de toate aceste teorii, romanii nu stiu cum sa reactioneze in caz de pericol.
De 23 de ori doar in ultimele 48 de ore, seismograful s-a activat si a inregistrat miscarile telurice. Numarul relativ mare de cutermure l-a determinat pe directorul unui institut privat de seismologie sa afirme un lucru care i-a speriat pe multi.
"Este posibil sa avem un cutremur de 4,7 pana in 5 grade. Acesta este posibil pana la sfarsitul anului", a spus Victorin Toader, director Institut de Seismologie Aplicata.
Pe de alta parte, specialistii Institutului National de Fizica a Pamantului incearca sa calmeze spiritele.
"Nu are nicio relevanta, pentru ca sunt cutremure de suprafata. Cele periculoase sunt cele din Vrancea, adanci. Astea au 10-12 kilometri adancime, in Vrancea sunt de la 90 la 180 kilometri. Niciodata astea mici nu vor agita cutremure mari. Sunt peste 48.000 de cutremure pe parcursul a doi ani si doua luni, peste 69.000 peste gradul patru in lume, deci nu este nicio problema", Gheorghe Marmureanu, director al Institutului National de Fizica a Pamantului.
Mai mult, Gheorghe Marmureanu ia in calcul sa ii dea in judecata pe cei care, potrivit lui, alarmeaza inutil lumea.
Autoritatile au explicat in repetate randuri ca seismele cu adevarat importante sunt de peste 5 grade pe Richter si oricum nu pot fi prevazute. Inevitabil, raul se va produce, insa delicat este ca romanii, in general, nu stiu cum sa se puna la adpost.
Nu ar strica sa aveti in locuinta o trusa de urgenta cu pansamente, leocoplast, apa, dezinfectant, o lanterna si un fluier. In cazul in care cade blocul, puteti sa ii avertizati astfel de salvatori.
Ultimul cutremur semificativ s-a produs in 30 septembrie, in zona Vrancea. Seismul de atunci a avut 4,6 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 120 de kilometri.
Campania Stirilor ProTv "Exista viata dupa cutremur!" a atras atentia autoritatilor ca la un un seism de peste 7 pe Richter peste 2.000 de cladiri si vechi si noi din toata tara ar putea sa cada. Cel mai afectat ar fi, desigur, Bucurestiul, unde 300 de imobile sunt cu risc major si alte 300 ar suferi daune importante.
Stiti ce sa faceti in caz de cutremur? Niciodata sa nu parasiti locuinta!
Afla ce trebuie sa faci in caz de seism!
Istoria cutremurelor mari din Romania