Stiti ce sa faceti in caz de cutremur? Niciodata sa nu parasiti locuinta!
Cel mai recent cutremur care a avut loc in Romania a readus in memoria populatiei cosmarul care s-ar putea produce daca pamantul s-ar zgudui mai tare. Iata cele mai importante sfaturi pe care populatia trebuie sa le urmeze, in caz de seism.
Generalul de brigada Viorel Nemes, prim adjunct la ISU Bucuresti, spune in primul rand ca, in Romania, "cutremurele nu sunt predictibile." De asemenea, el afirma ca nicaieri in lume populatia nu este avertizata din timp, de producerea unui seism, deoarece s-ar produce haos.
Nemes afirma ca, desi se poate sti dinainte ca va avea loc un cutremur, nu se poate sti magnitudinea acestuia, care poate fi si de doua grade pe scara Richter. Astfel, exista riscul alarmarii populatiei nejustificat, pe langa faptul ca starea de panica se poate instaura in orice astfel de "avertizare".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe de alta parte, este adevarat si faptul ca astfel de alerte seismice sunt transmise anumitor institutii, care au nevoie de aceste informatii pentru a lua masurile de preventie corespunzatoare.
Generalul de brigada Viorel Nemes spune insa ca cel mai important aspect pentru populatie este "educatia" pentru astfel de posibile situatii nedorite.
In primul rand, spune oficialul ISU Bucuresti, oamenii trebuie sa-si cunoasca bine, din timp, locuinta si incaperile acesteia si sa-si fixeze mobilierul care prezinta riscul de prabusire. De asemenea, trebuie pregatita o "trusa de supravietuire" care sa contina apa si conserve, dar si echipament adecvat pentru timp de iarna, conform perioadei in care ne aflam acum.
In timpul producerii seismului, foarte important este ca populatia sa nu-si paraseasca locuintele aflate in blocuri, casa scarilor fiind cea mai vulnerabila zona.