Stiti ce sa faceti in caz de cutremur? Niciodata sa nu parasiti locuinta!

Dată publicare: 04-10-2010 00:00
Dată actualizare: 01-11-2012 20:15


Cel mai recent cutremur care a avut loc in Romania a readus in memoria populatiei cosmarul care s-ar putea produce daca pamantul s-ar zgudui mai tare. Iata cele mai importante sfaturi pe care populatia trebuie sa le urmeze, in caz de seism. 

Generalul de brigada Viorel Nemes, prim adjunct la ISU Bucuresti, spune in primul rand ca, in Romania, "cutremurele nu sunt predictibile." De asemenea, el afirma ca nicaieri in lume populatia nu este avertizata din timp, de producerea unui seism, deoarece s-ar produce haos.

Nemes afirma ca, desi se poate sti dinainte ca va avea loc un cutremur, nu se poate sti magnitudinea acestuia, care poate fi si de doua grade pe scara Richter. Astfel, exista riscul alarmarii populatiei nejustificat, pe langa faptul ca starea de panica se poate instaura in orice astfel de "avertizare".

Pe de alta parte, este adevarat si faptul ca astfel de alerte seismice sunt transmise anumitor institutii, care au nevoie de aceste informatii pentru a lua masurile de preventie corespunzatoare.

Generalul de brigada Viorel Nemes spune insa ca cel mai important aspect pentru populatie este "educatia" pentru astfel de posibile situatii nedorite.

In primul rand, spune oficialul ISU Bucuresti, oamenii trebuie sa-si cunoasca bine, din timp, locuinta si incaperile acesteia si sa-si fixeze mobilierul care prezinta riscul de prabusire. De asemenea, trebuie pregatita o "trusa de supravietuire" care sa contina apa si conserve, dar si echipament adecvat pentru timp de iarna, conform perioadei in care ne aflam acum.

In timpul producerii seismului, foarte important este ca populatia sa nu-si paraseasca locuintele aflate in blocuri, casa scarilor fiind cea mai vulnerabila zona.


VIDEO PROTVPLUS.RO