"Am crezut ca ma imbogatesc". Visul fermierilor care au mizat pe conopida in 2012 s-a naruit
Lipsa de strategie a fermierilor transforma idei de succes in dureroase esecuri. Avem un exemplu in culturile de legume: anul trecut, conopida s-a vandut foarte bine in toata tara cu un pret mediu de 10 lei pe kilogram.
Vazand asa minune, sute de agricultori au schimbat macazul in primavara, au renuntat la ceapa sau cartofi si au semanat conopida cat vezi cu ochii. Ajunsi in toamna la tarabe, stupoare!
Toata lumea vindea conopida si cine a reusit sa scape de marfa cu un leu pe kilogram s-a considerat fericit.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Pentru ca nu au stiut unii de altii, cultivatorii de conopida ajunsi la piata se scarpina in cap si evalueaza paguba. Un fermier din Vaslui spune ca nu o sa-si scoata niciun profit.
"Productie multa, dar pretul subtire. Am crezut ca ma imbogatesc, dar nu se poate. Daca nu vand marfa, o tai si o duc la rate", a spus Costel Sorin, producator.
De preturile mici se mira si cumparatorii, dar chiar si asa, nu se inghesuie la tarabe. O regula simpla a economiei de piata afecteaza, iata, sute de agricultori.
Conopida detine suprematia si in pietele din Cluj. A luat deja locul cartofilor si castravetilor, si pentru ca marfa e multa, e loc si pentru negocieri.
Anul trecut, s-a intamplat la fel cu productia de cartofi. Specialistii de la directiile agricole spun ca, daca legumicultorii s-ar fi unit in asociatii si ar fi avut un plan comun, nu s-ar fi ajuns aici.
Dar oamenii, avand in minte trista experienta a CAP-urilor comuniste, ezita sa se uneasca. Dar nu intotdeauna cine risca si castiga.