Cea mai buna e afacerea la propria poarta. Unde gasiti fructe si legume proaspete,direct de la sursa
Ca sa scape de mafia pietelor si de samsarii care de multe ori le ofera preturi de nimic pentru munca de-o vara intreaga, tot mai multi tarani prefera sa-si vanda produsele direct la poarta.
Cine strabate cu masina satele, intalneste la tot pasul tarabe improvizate cu legume si fructe gustoase. Clientii aleg pe spranceana merele, cartofii, ceapa sau rosiile, ba chiar pot cumpara zacusca, gemuri si tuica facute in gospodarie.
Dupa sapte ani la munca in Spania, unde si-a rupt spatele in constructii, un om harnic a investit tot castigul intr-o ferma de legume. Cu 20.000 de euro a luat pamant la Sard, in Alba.
Omul spune ca are preturi mai mici decat la piata si clientii lui vad exact ce cumpara. Intr-o zi buna face cateva sute de lei.
Si o gospodina din Lancram e multumita. A lucrat mult timp ca ingrijitoare intr-o gradinita. S-a reprofilat, si de cinci ani are clienti care vin special la poarta ei.
Si la Galati intalnesti tarabe aproape la fiecare poarta, pline cu ladite de mere, ardei, castraveti sau vinete. Ioan si Vasilica Iancu traiesc doar din asta.
Din legumele cultivate, oamenii spera sa poata intra in iarna ceva mai linistiti.
In Maramures se diversifica oferta. In Somcuta Mare gasim palinca de mere, cu 17 lei litrul. Cea de prune e mai scumpa: 25 de lei. Si in completare, fructe din livada.
Vanzarea la horinca de Maramures nu mai merge ca altadata, dar nici nu sta, glumeste omul.
Ca sa va faceti o idee, aflati ca, in medie, taranii care vand legume la margine de drum dau castravetii cu 1 leu kilogramul, vinetele tot cu 1 leu, ca si pepenii de murat, iar varza, cu 1,5 lei. Ardeii si gogosarii sunt ceva mai scumpi: 2, 3 lei kilogramul. Iar merele 2 lei.