Blestemul secetei: legumele ramase, distruse de omizi. Rosiile, mai scumpe cu 30% din septembrie

Ultima actualizare: 04-11-2012 20:17

Caldura ucigatoare a secetei mai aduce o nenorocire, dupa ce a distrus recolta pe mii de hectare. La Matca, in judetul Galati, unul dintre cele mai mari centre de legume din tara, oamenii s-au trezit si cu un daunator periculos.

O omida care le ataca rosiile. Cultivatorii spun ca vor fi nevoiti sa vanda mai scump putinul care le-a ramas. O lovitura grea vor primi si amatorii de tarie. In multe locuri, arsita a uscat prunii din livezi.

Din cauza secetei, aceste omizi s-au inmultit peste masura. Agricultorii s-au temut sa foloseasca insecticide, pentru ca ar fi stricat gustul rosiilor, iar omizile au distrus toata cultura.

Acum, producatorii se plimba disperati printre randuri si nu stiu cu ce-si vor plati datoriile la furnizori. Ca sa nu iasa in pierdere, vor fi nevoiti sa scumpeasca legumele.

Taranii spun ca pretul la rosii va creste in septembrie cu pana la 30%. Deja la Matca, un kilogram se vinde la producator cu aproape 3 lei, in conditiile in care anul trecut pe vremea asta nu era mai mult de un leu. Si fructele vor mai putine, nu doar legumele, pentru ca soarele a ars totul.

Din aceeasi cauza vor avea de suferit si amatorii de tuica si palinca. In Bistrita, fructele lovite de arsita s-au facut ca smochinele uscate. Asta inseamna ca vestita palinca de Ardeal se va scumpi cu cel putin 20%. Daca pana acum palinca se vindea cu aproape 30 de lei litrul, din toamna, pretul va sari probabil de 50 de lei pe litru, dupa cum au socotit producatorii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO