Agricultura da 1 mil de euro pe sturioni, dupa ce intrerupsese finantarea

Dată publicare: 10-02-2011 18:37
Dată actualizare: 07-11-2012 10:15


Daca Romania intrerupe repopularea cu sturioni, nu pierde doar cele 4 milioane de euro investite in ultimii ani, ci si putinele exemplare pe care le-a obtinut.

Concluzia vine de la mai multi specialisti din Serbia, Bulgaria si Ucraina care s-au intalnit joi dimineata la Sarulesti.

Sefii de la Ministerul Agriculturii nu aveau in plan si nici in buget sa dea inca un milion de euro pentru proiect, dar au inteles ca este crucial sa faca un efort.

24.000 de dolari. Atat costa acum la New York un kilogram de icre de morun salbatic. Doar diamantele sunt mai scumpe. De inteles interesul romanilor pentru pescuit sturioni, doar ca in perioada 1990-2000 am intrecut orice masura. Potrivit unor date neoficiale, am pescuit peste 3.000 de tone de sturioni, iar pentru asta platim scump astazi.

Dupa ce ani la rand am pescuit mii de tone de sturioni si am vandut "pe sub mana" icre negre cu 500 de euro kilogramul, a venit randul morunilor si nisetrilor sa se razbune. Romanii se straduiesc acum sa refaca 10 generatii de sturioni care au fost "inecati" de pescuitul fara nicun control.

Au incercat, intre 2006 si 2009, sa refaca ecosistemul. Au aruncat in Dunare 400.000 de pui de pastruga, morun, nisetru si cega, in valoare de 4 milioane de euro, dar nu-i suficient. Programul trebuie continuat.

Daca intrerupi programul un singur an, e ca si cum nu ai fi investit niciodata nimic. Acest lucru pare sa fie inteles si de sefii de la Ministerul Agriculturii, care promit sa aloce anul acesta un milion de euro pentru repopularea cu sturioni, dupa ce anul trecut au intrerupt finantarea.

De asemenea, reprezentantii Ministerului Mediului spun ca vor cere ajutor si la Bruxelles. Pana in 2015 ar mai fi nevoie de 5 milioane de euro ca sa revenim la normal si sa putem pescui din nou sturioni pe Dunare.


VIDEO PROTVPLUS.RO