Populeaza Dunarea cu sute de mii de pui de sturion in fiecare an!
In comuna Tamadou se afla cea mai moderna statie de reproducere asistata a sturionilor, o specie aflata pe cale de disparitie in Dunare.
Este o afacere de familie, care a pornit de la o pasiune pentru pescuit si care a ajuns sa repopuleze Dunarea cu sute de mii de pesti pe an.
Mai mult, saptamana aceasta investitorul a eliberati primii moruni "echipati" cu cipuri pentru a putea fi urmarita evolutia acestora in mediul natural.
Robert Raduta a inceput aceasta afacere in 2000, revoltat de actiunile de braconaj din Delta Dunarii, la care a asistat prin anii '90.
La inceput i s-a parut un domeniu greu. In timp insa a invatat tehnicile de baza, dupa care a investit o suma frumusica iar acum vede si rezultatele: creste cam 300.000 de pui de sturion.
Este insa fericit ca cei 5 copii ai sai sunt fascinati de aceasta lume si stiu deja cam tot ce este de stiut despre marea familie a pestilor.
Raduta spune ca a reinvestit tot ce a castigat pana acum din vanzarea sturionilor pe piata din Romania, in medie cam 4 euro pe bucata.
Vrea insa ca in 2-3 ani cand pestii vor ajunge la maturitate sa vanda icre negre. Pana atunci omul nostru se ocupa de programul national de repopulare a Dunarii.
In ultimii patru ani a deversat in fluviu 300.000 de puieti de iar anul acesta ii vor urma alti 100.000.
Procedeul de repopulare are trei mari pasi. Pentru inceput sunt recoltati din Dunare sturionii. Urmeaza apoi reproducerea artificiala, iar in cele din urma exemplarele mature sunt eliberate, iar puii raman aici in statie pentru a fi crescuti.
Puietul o sa aduca alti bani. Numai Ministerul Agriculturii va da anul acesta un milion de euro pentru programul de repopulare.
De o alta parte sunt interesati diversi acvacultori romani. Cei care au inteles ca pot castiga dupa sturioni la fel bine ca finlandezii dupa somon.
In urmatorii ani cei din Uniunea Europeana au prevazut peste 200 de milioane de euro numai pentru acvacultura romaneasca.