Sturionul, in pericol. Statul nu mai are bani sa salveze aceasta specie
Specialistii romani de la Tulcea care incearcau sa repopuleze Dunarea cu sturioni au primit o veste sumbra si s-au trezit ca trebuie sa inoate impotriva curentului.
Autoritatile i-au anuntat ca statul nu mai are bani, iar programul national de salvare a acestei specii este in pericol.
Situatia este aceeasi pentru cercetatorii din Constanta, care confirma ca n-au mai primit finantare de mai bine de un an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Misiunea cercetatorilor era ca pana in 2015 sa refaca populatia de sturion din Dunare, decimata de braconaj. Fondurile erau asigurate anual de Romania prin Ministerul Agriculturii, Uniunea Europeana si statul norvegian.
Pana acum, prin programul dedicat celui mai valoros peste al nostru s-au rulat 5 milioane de euro, insa avem nevoie de inca pe atat.
Expertii sustin ca, daca aceste programe ingheata, cei mai afectati vor fi morunii, nisetrii si pastrugile care se reproduc in Dunare, singurul fluviu din Uniunea Europeana in care mai exista aceste specii.
Morunul botezat de cercetatori Alex ar trebui sa-i ajute sa afle traseul sturionilor. Cei care l-au crescut se roaga doar sa aiba noroc.
"Noi suntem convinsi ca daca nu se realizeaza o populare. An de an se vor inregistra lipsuri in continuitatea populatiilor din Marea Neagra", a declarat Radu Suciu, cercetator la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii
Nici specialistii din Constanta nu se scalda in ape mai limpezi. Pericolul cel mai mare spun ei ar fi daca exemplare deja eliberate vor fi pescuite inainte sa-si depuna icrele.
"Ar fi pacat sa se renunte, mai ales ca ciclul de viata al sturionilor este unul lung. Ei ajung la maturitate sexuala la 16-17 ani. Se pierde timp pretios dat fiind ca in ciclul biologic orice clipa conteaza", spune Tania Zaharia, cercetator stiintific Institutul de Cercetari Marine "Grigore Antipa".
In plina debandada, crescatorii asteapta acum 150.000 de pui de sturion care, in lipsa de bani, n-au fost inca marcati. Pot avea un raspuns miercuri, cand cei din Ministerul Agriculturii vor decide daca mai investesc sau nu in aceasta poveste.