Livezile romanesti, pline de peri spanioli si capsuni olandezi. Reteta de afaceri cu soiuri straine

Dată publicare: 07-11-2011 01:00
Dată actualizare: 14-10-2012 16:41


Fermierii romani vor exporturi cu orice pret si mizeaza pe marfa cunoscuta si produse deja consacrate in Spania, Italia si Ungaria. Desi, in primii ani profitul este mic, succesul vine cu primele recolte.

Asa se face ca mai nou, livezile si solariile noastre sunt pline de peri spanioli si capsuni olandezi.

Dupa 13 ani petrecuti in Spania, domnul Petre din Vurpar, judetul Alba, s-a intors in tara ca sa investeasca in agricultura. A adus din Peninsula Iberica perircolini si piersici baby gold, soiuri pe care le-a plantat pe 20 de hectare.

Ca sa aiba o productie record de fructe, de peste 300 de tone, a gandit si un sistem de irigatie prin picurare, asa cum a vazut in Spania. In livada lui, cresc acum  peste 15.000 de pomi adusi din strainatate, din 26 de soiuri diferite. Investitia se ridica la peste 500.000 de euro. O parte din bani sunt europeni.

In Halmeu, judetul Satu Mare, un alt exemplu este domnul Emil. Are 46 de ani si de o viata se ocupa de capsuni. A invatat de mic cum trebuie sa te porti cu aceaste fructe sensibile si parfumate si cand s-a pus pe picioarele lui si-a deschis propria afacare. La inceput, nu i-a mers bine. Acum insa, a adus soiuri de peste hotare mai rezistente, mai aspectuoase si mai profitabile. A  obtinut premiul cel mare la concursul local organizat intre producatorii de capsuni din Halmeu.
 

Tags: afaceri, fructe,


VIDEO PROTVPLUS.RO