Afacerea cu legume exotice pornita de un roman la Sibiu. Produsele sale sunt vanate de restaurante
Morcovi si ridichi frantuzesti, ceapa dulce, rosii mov cu gust de zmeura dar si alte legume la care agricultorii de la noi s-ar inchina inainte sa le guste sunt cultivate cu succes la Sibiu.
Gospodarul care a avut acest curaj s-a plimbat prin toata lumea si, in timp, ce a inceput ca un hobby s-a transformat intr-o afacere din care castiga binisor.
"Rosia monserat care la coacere ajunge la nuanta roz-mov, gustul este asemanator cu zmeura, inclusiv mirosul, miroase un pic a zmeura, a fructat. Salata frunza de stejar. Tomatele tres cantos, o rosie speciala pentru pasta de tomate. Morcovul nantes, morcov frantuzesc, patrunjelul vero din Spania, un patrunjel nezaharat"
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Lucian a trait mult in strainatate, insa cand a revenit in tara a adus cu el soiuri despre care spune ca sunt mai zemoase si mai gustoase decat cele romanesti. Prietenii, i-au dat dreptate doar ca recolta a devenit tot mai bogata.
"La un moment dat cand sunam cate un prieten imi raspundea direct: ''Nu, nu imi trebuie fasole sau Nu imi trebuie dovlecei!" Eu sunam pentru alte probleme si credeau ca vreau sa le dau, sa le fac cadou legume, deci erau atatea de nu mai aveam ce sa fac cu ele", a declarat Lucian Radu, producator agricol.
In timp, si-a facut clientii lui. O parte dintre legumele sale se duc la restaurante si la magazine de produse bio, unde clientii vor sa stie ce au in farfurie.
"Cartofii sunt la 3,50 lei. Gandacii am auzit ca ii aduna cu mana. Acolo, normal ca e o munca de chinez! Dar in rest... castravetii la 3 lei, nu sunt scumpi, dovleceii la 3,50, ceapa la 3 lei", spune Iulia Stanciu, vanzatoare intr-un magazin bio.
"Piata a inceput sa functioneze in sensul bio si este imbucurator. In timp poate sa aduca bani foarte frumosi pentru ca deja se pare ca este ceruta si la export, produsele bio, mai ales in Germania", a declarat Gheorghe Budrala, presedintele Producatorilor de Produse Traditionale si bio Sibiu.
Barbatul spune ca profitul anual poate ajunge usor la zece mii de euro.