"Negocierea" e un cuvant murdar pentru Guvern. Asa arata afacerea caselor RA-APPS cu CAMERA ASCUNSA
Lipsa totala de transparenta la vanzarea caselor administrate de RA-APPS. Dupa zeci de licitatii in care a reusit sa dea un singur imobil, regia a primit si primele oferte pentru negociere directa.
Asta in teorie, pentru ca in practica o persoana straina de sistem nu are cum sa negocieze cu RA-APPS. Functionarii nu ofera nicio informatie, care sa-i ajute pe cei interesati sa cumpere apartamentele. Urmariti o ancheta filmata cu o camera ascunsa.
In loc sa alerge dupa clienti, acest functionar al Regiei, responsabil de vanzare, fuge de cei care vor sa cumpere.
CAMERA ASCUNSA
- Vreau sa vorbesc cu dvs.
- Nu am ce vorbi acum cu dumneata.
- Ce inseamna valoarea de inventar?
- Dar nu va intereseaza.
- Cum sa nu ma intereseze, e vorba de banul meu...
- Acesta este ultimul pret, v-am zis.
- Pai, de ce? Scrie aici negociere. Ce inseamna negociere?
- Asa a folosit legea cuvantul acesta necuviincios.
Necuviincioasa este insa modalitatea prin care functionarul explica legea unui potential cumparator.
CAMERA ASCUNSA
- Negociere ce inseamna?
- Un fel de r***t. Iarta-ma. Asa este scris in lege, negociere, asa este scris. Dar acesta este pretul cel mai mic care se poate da. Nu a vrut sa zica atribuire directa si a zis negociere. Puteti da mai mult si atunci asta este negociere.
Potrivit legii, pretul apartamentelor este negociabil, dar nu poate scadea mai jos de valoarea de inventar. Solicitam, asadar, sa aflam cum s-a calculat valoarea de inventar a caselor scoase la vanzare. Insa ne lovim de aceeasi lipsa de transparenta.
"Nu avem ce discuta. De ce sa va spun cum s-a calculat? Sa caut nota cum s-a calculat si toate calculele?"
Apartamentele scoase la vanzare sunt ferite de ochii cumparatorilor, RA-APPS nu permite nicio vizita. Administratorul unui apartament cu 4 camere din Bucuresti aflat pe lista de vanzare spune ca imobilul a fost deja vandut.
"A fost vandut, este proprietar acolo. E pe numele unei proprietare, e o doamna, de aceea va spun ca nu este niciun fel de demnitar care sa stea acolo. "
Am incercat sa aflam daca informatia este corecta, dar nici de data asta nu am primit un raspuns clar:
"- Ati fost la alt bloc."
Anunturile sunt ascunse pe site, prezinta doar o adresa, suprafata casei si un pret. Agentii imobiliari sustin ca toata aceasta modalitate de vanzare este total netransparenta.
"Sa obligi o persoana fizica sa achite un caiet de sarcini mi se pare iesit din zona de marketing imobiliar. Putem sa credem ca licitatiile sunt pregatite, ca sunt tinute anumite proprietati intr-un anumit joc pentru anumiti cumparatori.", spune Cristian Clenciu, reprezentantul Asociatiei Agentilor Imobiliari din Romania.
CAMERA ASCUNSA
- Eu cand ma duc la o agentie imobiliara, ala imi arata apartamentul, cu acela pot sa negociez. La dumneavoastra de ce nu se poate?
- La noi nu. Noi avem legislatie, ati vazut-o.
Cu alte cuvinte, cineva din afara sistemului de stat cu greu va reusi sa cumpere o casa de la RA-PPS. Mai ales ca institutia il obliga pe cumparator sa preia obligaţiile din contractele de locatie sau concesiune, care au ca obiect imobilul in cauza.
Conform conditiilor RA-APPS, "cumparatorul se obliga sa exercite drepturile si sa preia obligatiile din contractele de locatiune, concesiune, locatie de gestiune care au ca obiect imobilul in cauza."
Adica, nu veti putea folosi apartamentul cat timp in el sta un chirias, iar acesta poate avea un contract pe ani buni.
Solicitata sa comenteze lipsa de transparenta a functionarilor responsabili cu vanzarea caselor, Regia a transmis un raspuns in scris despre valorile de inventar.
"R.A.-A.P.P.S. efectueaza reevaluarea cladirilor si terenurilor o data la 3 ani. Ultima reevaluare, care a stabilit noile valori de inventar, a fost efectuata la data de 31.12.2011."
Chiriasii, noii favoriti in cursa pentru casele RA-APPS. Negocierea a ajuns la "dar tu cat dai?"
Vanzarea caselor RAPPS se transforma intr-un esec.
Institutia nu vinde proprietati din cele mai ravnite zone ale marilor orase, nici dupa ce a redus pretul cu zeci de procente.
Esecul imobilelor RA-APPS. Cat costa un apartament intr-un bloc cu risc seismic din Bucuresti
Vanzarea imobilelor RA-APPS pare un esec rasunator.
Chiar si dupa relaxarea conditiilor de licitatie, care prevad inclusiv reducerea preturilor cu pana la 30%, regia de stat a instrainat doar un singur imobil.