Afacerea de "aur" a romanilor pe timp de criza. Lingourile, noua metoda de a face economii
In ciuda crizei, romanii cu foarte multi bani investesc masiv in aur. Dar nu in inele, bratari si lantisoare, ci in lingouri masive, de pana la un kilogram.
Desi pretul aurului a scazut in ultimul an, multi considera ca este un moment bun pentru a cumpara mai mult.
Asadar, de la inceputul anului vorbim de o dublare a vanzarilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Una dintre bancile care vand aur in lingouri de 24 de karate a constatat ca, desi pretul aurului a tot scazut anul acesta, clientii considera asta mai degraba o ocazie de a-si mari rezervele de aur.
"Inclusiv in ultimele luni am vazut o intensificare aproape la nivel de dublare a tranzactiilor cu aur", declara Ionut Stanimir, purartor de cuvant BCR.
Desi cele mai mult vanzari sunt cu lingouri mici, de 100, 250 sau 500 de grame, exista si cumparatori interesati de cantitati mari de aur.
Unul dintre clientii bancii a cumparat nu mai putin de 40 de kilograme de aur. Cam 40 de lingouri. La pretul de astazi, aurul sau valoreaza aproape 1 milion si jumatate de euro.
Aurul este considerat cea mai sigura forma de protectie a averii, dar cumparatorii au si alte motive.
"O parte din investitori investesc in lingouri, exact pentru a-si conserva valoarea averii lor, o alta parte de investitori cumpara monezi. De ce ? Pentru a le face cadou. La nunti sau la botezuri monezile de aur sunt un cadou din ce in ce mai frecvent", explica Stanimir.
Pretul mondial al aurului este mai mic cu o treime fata de maximul din 2011.
Dar cu cat scaderea este mai mare, cu atat revenirea poate fi mai rapida.
"In ultima perioada am avut doua episoade de depreciere destul de accentuata. De obicei, asemenea tendinte se opresc si lasa locul unor miscari aproape la fel de accentuate in sens ascendent. Pe scurt, scaderile accentuate nu fac decat sa tensioneze si mai mult resortul in momentul in care va avea loc o reactie pozitiva", spune Claudiua Cazacu.
Daca vanzarile de lingouri catre cei cu bani merg tot mai bine, situatia este total opusa la vanzarile de bijuterii obisnuite.
"Vanzarile de bijuterii in Romania au scazut de la 15 tone, in 2007, in momentul de fata se vand circa 6 tone, deci vanzarea de bijuterii este undeva la 40%", declara Mihai Pacioianu, de la patronatul bijuteriilor.
Asta chiar daca bijuteriile de 14 karate au acelasi pret pe gram ca si aurul in lingouri de 24 de karate.