Afacerea care l-a facut pe un figurant in telenovele columbiene sa revina in Romania. Cu ce se ocupa acum Toma
Din figurant in telenovele sud-americane, un ardelean gospodar a ajuns crescator de capre. Si nu se plange.
Romanii au dat de gustul acestui lapte si incep sa aprecieze branzeturile, mult mai sarace in grasimi, dar cu o savoare aparte. Acesta este si motivul pentru care fermele de capre de la noi nu mai sunt o raritate.
Dragostea pentru natura l-a facut pe un Toma, un ardelean stabilit in Columbia, sa-si ia nevasta sud-americanca si sa se intoarca acasa, pentru a infiinta o ferma de capre, intr-un tinut de poveste din zona Sibiului.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Toma Zerestea, fermier: "Ne-am gandit sa cumparam niste capre si am cumparat vreo 40 si am zis daca tot mergem asa, unde sunt 40 mai merg 40 si am inceput sa ne inmultim."
Toma a incercat si in Columbia sa creasca animale, dar pana la urma a facut figuratie in telenovele.
Toma Zerestea, fermier: "Am jucat in cateva telenovele si cateva dublaje si cascadorii."
Intors in tara, a devenit expert in branzeturi. Transforma laptele de capra in cas care, odata maturat, devine rulada, cascaval sau branza de burduf. Toate, cu un gust usor exotic. Uleiul de masline, mararul, chimeul si alte condimente dau savoare produselor.
Tannia Arciniegas, sotia lui Toma: "Sunt expert contabil si asta a fost viata mea si am lucrat intr-o firma 6 ani de zile. Trebuie sa invatam de toate in viata."
Cei doi soti vand in targuri sau primesc comenzi prin telefon si duc branzeturile la destinatie.
Si sotii Spînu din Cluj, veterinari de profesie, au o afacere de succes din procesarea laptelui de capra. S-au inspirat din Franta, iar cand cererea a depasit capacitatea lor de productie, au cerut finantare europeana de 100.000 de euro pentru a deschide o mica fabrica.
Marcela Spînu, proprietar fabrica: "Laptele il colectam de la aproximativ 35 de ferme, situate in proximitatea fabricii, din judetul Cluj, Salaj, si Alba. In jur de 5000 de litri de lapte la zi."
O treime din productie ajunge in Europa.
Si Horia, un veterinar din Arges, a pornit cu doua capre, luate din Ungaria cu 350 de euro. Voia sa le dea copiilor sai un lapte mai bun decat cel de vaca. Apoi si-a dat seama ca si altii doresc asta.
Horia Priseceanu, ferimer: "Lumea s-a orientat catre laptele de capra, care este recomandat si de medici, pentru ca este un lapte care nu da intoleranta si se digera foarte usor."
Potrivit specialistilor, laptele de capra creste imunitatea si inlatura oboseala. In plus are un continut redus de grasimi.