Ideea cu care 230 de fermieri au dat lovitura. Sunt angajati cu carte de munca si au echipamente de ultima generatie
Unde-s multi, puterea creste, spun 230 de fermieri din Botosani, care s-au asociat intr-o cooperativa agricola, iar afacerea lor s-a dezvoltat peste asteptari.
De altfel, chiar ministrul Agriculturii i-a indemnat pe oameni sa se adune in astfel de asociatii, pentru ca pot obtine mai usor fonduri europene si beneficii de la stat.
"Este un centru de colectare dotat cu ultima tehnica de aparatura care determina grasimea, proteina. Toate analizele de la A la Z. Avem si aparat de detectat si antibioticele din lapte, vana de racire", explica fermierii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Odata asociati, crescatorii au reusit sa concesioneze si o mare parte a pasunii din comuna si au angajat un vacar cu carte de munca si telefon de serviciu. In urma cu doua luni, au infiintat si un centru de colectare, iar acest lucru a dus la cresterea pretului de vanzare pentru lapte.
Ovidiu Munteanu, fermier: "Am avut trei si acum am sase vaci. Am vazut ca venitul creste. Noi din asta traim."
Ionela Munteanu, sotia fermierului: "Sunt si angajata la cooperativa cu carte de munca si e un venit in plus fata de cel obtinut cu animalele."
Pana acum, cei din conducerea Cooperativei Agricole au reusit sa convinga mai mult de jumatate dintre micii crescatori de animale sa li se alature. Spun ca nu le-a fost usor, pentru ca multi s-au temut sa nu intre intr-un CAP, cum erau pe vremea comunistilor.
Aenachioaie Vasile, vicepresedinte cooperativa: "Avand in vedere ca multi membri sunt in varsta si se gandesc la trecut... Se gandesc la CAP... Acum este altceva. Este cooperativa, dar e pentru ei si pentru noi."
Vasile Sologon, crescator de vaci: "Diferenta e ca atunci ne dadeau cat voiau ei. Acum, cand muncim noi si avem animale si pamant, luam noi productia."
Localnicii au inceput sa vada si ei avantajele asocierii intr-o cooperativa agricola, asa ca numarul membrilor a ajuns la 230 in doi ani.
Marcel Oleg, crescator de vaci: "Acum ne putem si noi dezvolta. Putem sa crestem mai multe animale."
Acest proiect a ajuns la 100.000 de euro. Jumatate reprezinta contributia fermierilor obtinuta din subventiile acordate de stat, iar cealalta jumatate vine din fonduri europene. Iar asociatia vrea sa infiinteze si un punct de sacrificare a animalelor.