Adio, turism electoral. Cum functioneaza sistemul informatic de combatere a votului ilegal la urmatoarele alegeri

Ultima actualizare: 13-06-2015 07:12

Din 2016, nimeni nu va mai putea vota de doua ori, iar alegatorii vor pierde mai putin timp la sectie. Autoritatile vor sa introduca un sistem informatic care verifica in timp real datele fiecaruit cetatean care isi exprima optiunea.

Astfel, cei care vor sa fraudeze procesul electoral vor fi depistati instantaneu. Sistemul de prevenire a votului ilegal presupune o retea formata din 18.553 de calculatoare, cate sectii de votare exista in Romania.

Conectate la internet, acestea vor transmite in timp real datele votantilor iar unitatea centrala va compara informatiile cu cele primite de la computerele aflate in celelalte sectii.

O data intrati in sectia de votare, datele de pe actul de identitate vor fi introduse in acest sistem.In cateva secunde, operatorul de calculator va afla adaca alegatorul are 18 ani, are drept de vot , este arondat la sectia repsectiva si, extrem de important, daca a mai votat o data.

In acest ultim caz, presedintele sectiei de vot este obligat sa anunte politia. Reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente spun ca prin acest acest sistem se va recastiga increderea populatiei in procesul de votare:

"Pe baza experientei noastre viteza procesului de votare si simplitatea acestui proces vor creste simtitor. Alegatorii vor petrece mai putin timp in sectia de votare, procesul de votare va dura cu o treime mai putin decat e acum”, a explicat Marian Muhculet, AEP.

In cazul celor care aleg sa voteze cu ajutorul urnei mobile, acestia trebuie sa depuna cu o zi inainte cererea pentru vot. Astfel datele lor personale vor putea fi introduse in sistem din timp. Dupa ce voteza, informatiile vor fi verificate.

Exista insa o problema pe care autortiatile trebuie sa o rezolve, localitatile fara internet.

“Aceasta infrastructura trebuie dezvoltata la nivelul tuturor sectiilor de votare. Ca a facut STS o harta cu aceste localitati la alegerile anteriore si cred ca pana in 100 au nevoie de o investitie mai mare cu internetul", a explicat Marian Muhculet, AEP.

Banii pentru aceasta investitie vor fi prevazuti in bugetul pentru alegeri de anul viitor. Tot din aceasta suma vor fi platiti si cei 30 de mii de operatori de calculator care vor fi selectati si instruiti de cei de la Autoritatea Electorala Permanenta. Acestia vor primi, zilnic, in jur de 50 de lei.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO