70% din mieii romanesti iau drumul Italiei. Cum ajuta exportul la scaderea pretului in piete
Mieii romanesti iau in aceste zile drumul Italiei, de unde vin comenzi ferme. Clientii ii vor pe cei mai mici, de lapte, iar ciobanii care au ramas cu mieii mari sunt nevoiti sa lase din pret daca vor sa-i vanda.
Asa ca ii dau si cu 10 lei kilogramul in viu, numai sa scape de ei.
Zeci de mii de miei sunt dusi la cel mai mare abator din Timis. De aici, aproximativ 70 la suta din carne ajunge in supermarketurile din Italia, 15 la suta in Grecia si doar restul, de 15 la suta, este vandut in pietele din Romania.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Colonna Oreste-Antonio, patronul unui abator: "Mielul din Romania este de cea mai buna calitate din Europa. E o investitie foarte buna pentru noi".
In anii trecuti, mieii romanesti, in special cei din rasa Turcana, se vindeau bine si in Turcia. Fermierii stiu ca mieii mai mici, pana in 10 kilograme, sunt preferati de romani, in timp ce turcii vor unii de 15 kilograme.
Dar soferul care venea cu camionul sa adune mieii nu a mai trecut pe la ferma din Timis. Asa ca oamenii sunt nevoiti sa lase din pret, pentru ca cererea este mica, desi mai avem o saptamana pana la Paste.
Alin Turcanu, fermier: "Pai, asteptam... Daca vine cineva sa-i cumpere, putem sa-i dam si la 10 lei kilogramul, viu".
Probleme au si ciobanii din Sibiu, unde clientii se lasa asteptati. Rasa Turcana reprezinta 70 la suta din productie, iar un kilogram se vinde cu 25 de lei.
"Trebuie sa-i dam, ca daca nu-i vindem acum, dupa Pasti scade pretul si nu facem nimic", spune un fermier.
Specialistii si bucatarii spun ca pentru masa de Paste este bun un miel mai mic.
Dr. Csaba Laszlo Daroczi, directorul executiv adjunct al DSV Timis: "Mielul de lapte este cel care nu a fost scos afara si atunci carnea este mai frageda, mult mai buna decat cel care a iesit deja la pascut".
Otilia Creta, bucatar: "Se pot gati la cuptor si, insotiti de o salata, sunt mult mai buni de mancat. Mult mai fragezi si mai savurosi".
In aceste conditii, este posibil ca pretul carnii de miel in piete sa scada cu cateva procente din pretul initial de 25 de lei.