Ce rasa de miel aleg romanii sa manance de Paste: merinos, turcana, de Camerun sau cel din Noua Zeelanda. Cum ii deosebim
Chiar daca nu au inceput inca pregatirile pentru Paste, in toate casele se vorbeste despre vedeta sarbatorii: mielul. 70% dintre romani il aleg din piata, iar 30% din magazine.
Nici una dintre categorii nu isi pune insa o intrebare esentiala: din ce rasa este? Bucatarii priceputi stiu sa faca diferenta intre merinos, turcana, mielul de Camerun sau cel din Noua Zeelanda. In timp ce unii au carnea mai frageda, altii o au mai slaba. Iata cateva ponturi dupa care va puteti ghida, daca vreti sa va impresionati musafirii.
Desi romanii nu se omoara dupa miel in restul anului, acum, de Paste, toti il cauta. Si cum in farfurie arata la fel, iata care sunt preferintele bucatarilor atunci cand vine vorba de rasa.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Rasol de berbecul gatit in sos de vin rosu, cu cuscus si salata.
"Imi place merinosul, este mai suculent, are o aroma mai deosebita", spune bucatarul Dan Cretu.
Mieii din rasa merinos cresc repede si chiar daca ajung la 30 de kilograme, carnea lor ramane frageda. Se aseamana cu cei din rasa tigaia, care iau in greutate cate 350 de grame pe zi. Impreuna sunt la concurenta cu turcana si carabasul.
Bucatarii spun ca mai important decat rasa este sa stim cu ce au fost hranite animalele. Mieii care au fost scosi la pasunat au carnea mai aromata fata de cei care au mancat cereale. Iar grasimea lor este mai deschisa la culoare.
Cu alte cuvinte, zicala "esti ceea ce mananci" se aplica si in cazul animalelor.
In Romania au aparut si rase noi, aduse tocmai din Africa. Un fermier din Prahova creste oi de Camerun, o combinatie intre muflon si gazela. Costa de doua ori mai mult decat alte mioare, dar carnea lor ar fi mai sanatoasa.
Crescatorul Sebi Yazdan spune ca e fara colesterol, ca e sanatoasa si ca, de exemplu, daca un miel de-al nostru costa 200 de lei, un miel de Camerun e 400.
Dar stiu oare romanii ce cumpara ?
''Daca il iei in viu stii, dar cum nu ne mai permitem sa luam unul intreg, nu stim ce luam, ca nu scrie", spun romanii.
In Romania poti sa iti dai seama de rasa doar in cazul in care cumperi mielul viu, nu si daca il iei din magazin. Deocamdata nu exista o lege care sa-i oblige pe comercianti sa specifice rasa si, din pacate, nici nu se va intampla asta prea curand.