Strategia anti-saracie anuntata de Ponta: salariu minim de 1.200 de lei in 2016. Cati romani traiesc la limita subzistentei

Dată publicare: 29-01-2015 17:48
Dată actualizare: 01-02-2015 02:29


Salariul minim brut va fi majorat anul viitor la 1.200 de lei, dupa ce va ajunge, in luna iulie a acestui an, la 1.050 lei.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi aceasta masura, ca parte a strategiei nationale impotriva saraciei, aflata in prezent in dezbatere publica. Planul, care are sustinerea Bancii Mondiale, isi propune sa scada cu 400.000 numarul romanilor care traiesc la limita subzistentei.

Infometati, desculti si aproape fara speranta ca isi vor depasi vreodata conditia. Asa cresc sute de mii de copii, cei mai multi de la tara. Cifrele arata ca riscul de saracie lucie este cu 10 la suta mai mare in cazul minorilor decat in cel al adultilor.

In total, 4,7 milioane de romani nu-si permit sa puna pe masa o bucata de carne ori peste o data la doua zile. Trei milioane de sarmani nu isi pot incalzi locuintele. Sase milioane si jumatate sunt vesnic datori la utilitati, chirie sau banci.

Rovana Plumb, ministrul Muncii: ''Saracia paralizeaza nu numai destinele individuale, ci comunitati intregi si genereaza instabilitate sociala."

Strategia anti-saracie are sustinerea Bancii Mondiale si isi propune sa reduca, in urmatorii 6 ani, dificultatile celor cu lipsuri materiale severe.

Victor Ponta: ''E asa, o dictatura comunicationala. N-ai voie sa vorbesti despre masuri de incluziune ca sunt pomeni. N-ai voie sa vorbesti despre saraci pentru ca de fapt sunt lenesi si isi merita soarta. Cel dezavantajat merita si trebuie ajutat. Este o investitie buna sa il ajuti sa iasa din categoria celor saraci si sa treaca in clasa medie."

Mana intinsa acestor nefericiti se traduce insa in sume substantiale, care ar trebui investite in ajutoare sociale mari, locuinte ieftine si locuri de munca pentru cei vulnerabili. Una dintre putinele masuri concrete, asumate in strategie, este cresterea salariului minim brut. Acesta va ajunge in 2016 la 1200 de lei.

Potrivit premierului, un numar limitat de contribuabili nu poate genera venituri suficiente pentru investitii in sanatate, educatie si incluziune sociala. Trei milioane de romani activi se afla in afara tarii si nu platesc niciun leu la sistemul social romanesc.

Strategia impotriva saraciei ar urma sa fie adoptata prin hotarare de Guvern.

Tags: saracie, salariu, plan,


VIDEO PROTVPLUS.RO