500.000 de romani isi serbeaza ziua numelui de Sf. Petru si Pavel. Cum si-au impartit ziua Petre Roman si fiul sau Petrus

Ultima actualizare: 02-07-2015 06:56

O jumatate de milion de romani, botezati Petru si Pavel sau Paul si Paula, isi sarbatoresc luni ziua numelui si asteapta oaspeti.

Atat biserica ortodoxa, cat si cea catolica, au decis sa cinsteasca memoria celor doi apostoli pe 29 iunie, cand Nero, unul dintre cei mai cruzi imparati din istorie i-a condamnat la moarte pentru ca erau crestini.

„L-a ales Silvia, sotia. Ea voia ca Petrisor sa poarte cumva numele meu, dar nu chiar numele meu.”

Petre Roman implineste, peste o luna, 70 de ani. Dar de 6 ani isi sarbatoreste ziua de sfant odata cu mostenitorul Petrus.

"A venit la mine... tati, la multi ani! M-a luat in brate, m-a pupat. A zis: azi e ziua mea, astept un cadou.
-Nu i-ati spus "e ziua noastra, astept si eu un cadou".
-Da, dar a zis ca e ziua mea mai mult decat a ta. Ca pe mine ma cheama Petrus si e sfantul Petru, iar pe tine te cheama Petre.”

Si in familiile obisnuite se poarta petrecerile multiple. E inevitabil: o jumatate de milion de romani sunt botezati dupa cei doi apostoli.

Sfantul Petru sta in dreapta Domnului si tine cheile de la portile Raiului. Numele vine din greaca si aramaica si inseamna piatra, adica stabilitate, forta. Evanghelia dupa Matei consemneaza ca Iisus l-a vazut de la inceput pe cel mai in varsta dintre apostoli drept piatra pe care avea sa isi intemeieze Biserica.

137 de mii de romani poarta numele Petru, si cei mai multi sunt trecuti de 40 de ani, 77 de mii sunt Paul, in aceeasi masura adolescenti, tineri si varstnici. 70 de mii sunt Petre. Dintre femei, 56 de mii se numesc Paula si 25 de mii, Petruta. La copii, acesta e mai degraba al doilea prenume.

Pavel e varianta romaneasca a latinescului Paullus, cu semnificatia mic, umil. I s-a zis "apostolul neamurilor", pentru ca a crestinat multimi intregi. Paulica, Petrita si Pavelina au fiecare sub 500 de reprezentante, majoritatea venerabile doamne peste 50 de ani.

Si Petru, si Pavel au murit ca martiri in aceeasi zi, din ordinul imparatului Nero. Petru a fost rastignit cu capul in jos, pentru ca se credea nedemn sa fie jertfit la fel ca Isus. Pavel a fost decapitat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO