400 de copii rromi din Brașov, încântați să meargă la o școală de vară gratuită
Să convingi 400 de copii să meargă la şcoală în plină vacanţă de vară şi să fie şi încântaţi de asta nu-i puţin lucru. Şi totuşi pedagogii voluntari de la fundaţia ''Teach for România'' au reuşit acest lucru.
Timp de două săptămâni vor preda în cea mai mare comunitate de rromi din ţară aflată în judeţul Braşov. Copiii spun că sunt atraşi de aceste cursuri pentru că pe lângă învăţătură prin joc primesc şi o masă caldă.
În cartierul Garcini din Săcele trăieşte cea mai mare comunitate de romi din întreagă ţară. Peste 1.500 de copii sunt înscrişi la şcoală din zona, însă merg la ore doar din când în când.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Emanuela Barbă, Marketing manager Teach for România: ''Mulţi dintre ei nu-şi permit nici măcar apă potabilă sau electricitate, ba chiar în partea aceea este o gropa de gunoi prin care trebuie să treacă copiii în fiecare zi
Aici au decis cei de la ''Teach for România'' să organizeze stagiul de practică pentru 40 de profesionişti din diferite domenii, care vor să devină dascăli în comunităţi defavorizate. La Garcini 400 de copii i-au primit cu drag.
Lucian este actor de profesie şi a jucat mult în spectacole pentru copii. Acum vrea să facă mai mult pentru ei.
Lucian Ianos, învăţător: "Ei sunt aşa cum sunt şi eu, dacă eu sunt cu energia jos aşa sunt şi ei, dacă eu sunt cu energia sus vin şi ei după mine, pot să-i aduc unde vreau şi asta îi ajută în a învaţă".
Profesorii Teach for România au învăţat cum să-i atragă către şcoală şi pe copiii care duc o viaţă grea. De exemplu le oferă o masă caldă, ceea ce întăreşte ideea că programul ministerului de a înfiinţa cantine în şcoli ar avea succes şi ar reduce abandonul şcolar.
Succesul programului se datorează în primul metodelor de predare.
Din toamna toţi aceşti dascăli vor fi repartizaţi în comunităţi foarte sărace în care nici un profesor din sistemul de stat nu vrea să ajungă.