Elevii se opun planului de interzicere a telefoanelor mobile la orele de curs
Adio, telefoane mobile în timpul orelor de curs! Anunţul a fost făcut de ministrul educaţiei, Liviu Pop, după consultarea ''Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi''.
Susţinătorii măsurii cred că ar ajută la îmbunătăţirea actului didactic. În cealaltă tabără, copiii au primit decizia cu furie şi se plâng că astfel este încălcat statutul elevului.
Propunerea ministrului Educaţiei vine după ce, spune oficialul, foarte mulţi profesori s-au plâns că întâmpină probleme la ore. Potrivit acestora în loc să fie atenţi elevii stau pe Facebook şi pe Instagram. Aşa că, pe viitor dascălii ar putea să ia măsuri drastice.
Liviu Pop: "În interiorul sălii să existe o zona în care elevii la începutul orei să-şi depoziteze mobilul, la final să preia acel mobil. Costurile sunt minime şi părinţii au fost de acord, sunt convins că şi profesorii vor fi de acord."
De altfel, şi studiile arată că adolescenţii din România petrec ore întregi pe reţelele de socializare. Din 2010 până în 2014, numărul copiilor din România care au cont pe reţelele de socializare a crescut de la 25% la 80%. Iar dintre copiii cu vârste între 9 şi 16 ani, care au cont pe astfel de reţele, 99% s-au înscris pe Facebook chiar dacă oficial, este interzis accesul celor sub 13 ani.
Elevii se opun, însă, demersului.
Ioana Băltăreţu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: "Consiliul naţional al elevilor se împotriveşte oricărui eventual demers de a constrânge elevii să-şi predea telefoanele pe parcursul programului şcolar. Mai mult decât atât, orice tentativă de a constrânge elevii sau de a confisca aceste telefoane reprezintă o încălcare a dreptului la proprietate"
Proiectul urmează să fie abordat în următoarea perioada în cadrul unui grup de dialog social. Nu se va mai discuta, însă, dacă vom avea sau nu manual la sport. Acest lucru este deja decis, iar licitaţiile au fost organizate. Ministrul susţine în continuare necesitatea acestei cărţi.
Liviu Pop: “Să facem 30 de minute de mişcare, dar nu prea ştim să facem. Poate nu ştim să facem încălzirea, nici nu ştim să alergăm mulţi dintre noi.”
Manualele de sport pentru clasa a V-a conţin printre altele noţiuni despre exerciţiile pentru coloana, reglarea respiraţiei în efort, mersul corect, pregătirea organismului pentru efort, controlarea emoţiilor în competiţiile sportive sau regulile de bază ale disciplinelor sportive: atletism, fotbal, handbal, gimnastică sau oină.