220.000 de copii din Romania au parintii plecati la munca in strainatate
Fenomenul "orfanilor cu parinti", asupra caruia Stirile ProTV au atras atentia printr-o ampla campanie, ii alarmeaza si pe oficialii de la Bruxelles.
Potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, Romania este tara europeana cea mai afectata de aceasta dureroasa situatie. Concret, peste 220.000 de prunci de la noi au ramas de izbeliste dupa ce mama si tata au plecat la munca in strainatate.
Paradoxal, in timp ce adultii au fugit in Italia, de copii se ocupa o fundatie din Peninsula, care si-a trimis voluntarii prin satele din Moldova.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sotii Stolojan au venit in Italia in 2008. Fiica lor, Mihaela, pe atunci in varsta de 12 ani, a ramas in grija bunicilor.
Angajat la o firma de transport, Doru Stolojan castiga in Italia de zece ori bine ca in tara. La fel si sotia, Letitia, care are doua slujbe.
"Suntem de doi ani, speram sa mai stam vreo doi, mai strangem niste bani, terminam casa si o sa intoarcem in Romania", spune Doru Stolojan.
In situatia Mihaelei sunt aproape 225.000 de copii romani, ai caror parintii castiga o paine mai alba in strainatate.
Psihologii fundatiei italiene "Copacul Vietii" stiu bine ca separarea de parinti lasa urme adanci.
"Gasim in ei un mare gol emotional. Mari carente la nivel educativ, efecte psihologice legate de depresie, anxietate, furie, care-si fac loc in viata scolara sau in relationarea cu semenii lor", spune Ivano Abbruzzi, Fundatia Albero della Vita.
Fundatia italiana este implicata in mai multe proiecte care se deruleaza in comunitati din Moldova, regiune in care peste 100.000 de copii cresc fara parinti. Voluntarii ii viziteaza, le monitorizeaza prezenta la scoala si le ofera consultatie psihologica.