20% dintre adolescentele din Romania au disfunctii alimentare. La ce pericole ne supunem copiii
Sarim peste micul dejun, mancam o ciocolata la pranz si seara facem comanda pentru o pizza. Asa se hranesc in zilele noastre copiii, asa ca 3 din 10 au probleme digestive de la alergii alimentare la ulcer si de la anorexie la obezitate.
Problema pleaca din anii de gradinita, cand parintii nu mai au timp si rabdare sa-i obisnuiasca pe cei mici sa manance acasa, la timp.
Unul din trei copii sub 5 ani sare frecvent peste micul dejun, in cursa contracronometru spre gradinita.
La gradinita sau la scoala, dascalul ar trebui sa duca munca de lamurire cu 20-30 de mofturosi. Practic, e imposibil, asa ca o parte din meniul alcatuit de nutritionist ramane in farfurie. Seara, parintele e multumit ca cel mic sa manance... orice. Chiar si ciocolata sau o felie de pizza.
In Romania, doar 7 din 10 femei mai gatesc zilnic acasa. Mama e omul-orchestra, care nu mai are ragaz sa trudeasca in fata oalei cu ciorba. Si uite asa, familii intregi ajung la fast food.
Copiii mai mari, cu bani de buzunar, nici nu ajung acasa la un pranz cald, iar legumele sunt date uitarii.
In liceu, preferintele sunt deja stabilite si se schimba mai greu. 20% dintre adolescente trec macar printr-un episod in care, seduse de imaginea manechinelor slabe, refuza hrana.
Si, cum tinerii nu mai asculta glasul parintilor, ar fi esential ca in orele de curs sa apara si EDUCATIE CULINARA.
In Bucuresti, primaria vrea sa reabiliteze 550 de cabinete medicale scolare. Doctorii ar urma sa le dea sfaturi elevilor in orele de dirigentie.