1.000 de tineri in costume populare au defilat la Nasaud de Maial, traditie veche de 140 de ani. Semnificatia sarbatorii
Judetul Bistrita a fost duminica in plina sarbatoare si a respectat traditiile. In Bistrita, 20 de echipe de bucatari din toata tara, dar si din Ungaria, si-au aratat maiestria intr-ale gulasului.
Iar in Nasaud, peste o mie de tineri imbracati in straie populare au defilat pe strazile orasului. Motivul a fost Maialul, sarbatoare care ii cinsteste pe romanii care au luptat in urma cu 140 de ani impotriva maghiarizarii si au izbutit sa isi pastreze limba materna.
Fiecare bucatar a gatit gulasul dupa reteta proprie, in speranta ca va castiga. "In primul rand, trebuie sa nu fii zgarcit, sa pui ce tebuie: ceapa, ardei, gogosari, telina, morcov, pastanac, carne si... rabdare. Un gulas bun se face in 4-5 ore", spune un bucatar.
Domnul Laszlo, din Ungaria, a mizat, in schimb, pe alte ingrediente. Laszlo Medgyasza: "Bors, chimen, ceapa si, in rest, condimente normale, dar astea sunt cele mai importante."
Primii degustatori au fost juratii, care au tinut cont de mai multe criterii. George Avram, jurat: "Aspectul general al ceaunului, al mancarii, mirosul si gustul. Pe langa ingredientele de baza, au mai pus si suflet."
Cei care au avut cele mai gustoase preparate, au primit ca premiu cate un cazan.
In Nasaud, o mie de localnici si-au luat portul popular si au iesit in strada. Traditia dateaza inca din 1860, cand romanii din Transilvania s-au luptat cu maghiarii ca sa-si pastreze limba materna.
La finalul intalnirii, oamenii s-au prins intr-o hora, pentru ca ziua sa se incheie cu zambete si bucurie.