"Stropitul fetelor" si "Statu' la vase". Tatal unei vedete a reinviat o traditie de Paste veche de sute de ani

Dată publicare: 14-04-2015 14:16
Dată actualizare: 17-04-2015 07:04


A doua zi de Pasti aduce in Ardeal obiceiuri vechi de secole, fie si intr-o versiune modernizata

In Marginimea Sibiului se practica traditia stropitului fetelor. Baietii iau la rand casele cu fete nemaritate si le stropesc cu parfum. Primesc in schimb cozonac si oua rosii. Tot "procedeul" stropirii se intampla sub atenta privire a mamelor care vor sa vada daca nu cumva printre tineri se numara si un potential ginere. Traditia spune ca fetele care nu sunt stropite nu vor avea un an bun. In schimb cele udate vor fi frumoase, fericite si vor face copii frumosi.

Un alt obicei vechi de sute de ani este pastrat in judetul Alba : "Statu` la vase”. Tinerii care s-au casatorit anul trecut isi invita rudele si prietenii la masa. Acestia vin cu daruri pentru inceput de drum – de la oale traditionale pana la electrocasnice.

Traditia este sustinuta de cativa ani de Marius Moga senior. „Vasul era ceva foarte important in familie”, spune acesta, „si plecand de pe vremea cand erau mai saraci oamenii, vasul era un mod de a face cumva un cadou, o binefacere tinerei familiei”.


"Il apreciez pe tata ca a luptat sa reinvie o traditie aici, la Sugag”, spune fiul sau, „si e bine sa stii de unde te tragi, arborele genealogic. Imi place ca se pastreaza traditia, nu e prima data cand am venit", recunoaste Marius Moga


VIDEO PROTVPLUS.RO