Traditii de Sfantul Gheorghe. Localnicii din Bistrita-Nasaud au aprins focuri imense pentru a alunga spiritele rele
Dincolo de cei un milion de romani care isi serbeaza joi onomastica, Sfantul Gheorghe este considerat protectorul naturii inverzite si al animalelor.
Traditiile sunt nenumarate si in multe regiuni inca se pastreaza. Printre acestea: focurile aprinse in miez de noapte pentru a alunga spiritele rele si impodobirea caselor cu crengi, care anunta sosirea primaverii.
In ajun de Sfantul Gheorghe, in Bistrita-Nasaud, dealurile s-au aprins. La propriu. Oamenii au facut focuri imense, iar fumul negru a fost dirijat catre grajduri, pentru ca vitele sa fie protejate de rele tot anul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Facem foc pentru spiritele rele, se aduna lume, se danseaza", a spus un localnic.
"E foarte bine. Ne distram, aer curat, foc avem, cauciucuri de rezerva avem. Asa e traditia din stramosi", a spus altul.
Traditia spune ca fumul negru trebuie dirijat spre grajdurile vitelor, pentru ca animalele sa fie aparate tot anul de pericole.
In Bucovina, gospodarii pun iarba verde si crengute inmugurite de rachita la stalpii portilor. Totul in semn de multumire pentru Sfantul Gheorghe - cel care aduce vreme frumoasa si da startul sezonului agricol.
In fiecare an, de Sfantul Gheorghe, in judetul Braila, la Ianca, are loc un concurs de carute. Caii au fugit mancand pamantul dupa ce au primit comanda surugiilor. Inainte insa de a intra in concurs, un preot i-a binecuvantat.
Competitia nu a fost lipsita de incidente. Islazul comunal nu este chiar pista potrivita pentru curse. Drept urmare, un cal s-a impiedicat, iar in cadere stapanul lui s-a ranit usor.
Publicul a fost multumit de petrecerea campeneasca, stropita cu bere din belsug si trecuta prin fum gros de la gratarele cu mici. Vedeta concursului a fost o caruta de muzeu, pictata toata.
Relu Oprea, carutas: "Acuma se fac multe din fier, ca se lucreaza mai usor, nu-i asa de greu. Se lucra manual tot."
Sfantul Gheorghe sau Sangiorzul este considerat protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor. Joi, peste un milion de romani isi serbeaza onomastica.
Sursa: Pro TV
Etichete: traditie, bistrita, sarbatoare, sfantul gheorghe,
Dată publicare:
23-04-2015 07:43