Romanii care au petrecut 1 Mai in mod traditional. Costume populare, hore si obiceiuri mostenite de zeci de ani
In timp ce la malul marii tinerii s-au distrat in cluburi sau pe plaja, in alte zone din tara au fost readuse la viata traditiile.
Localnicii au imbracat straiele populare, au incins hore si au petrecut asa cum si strabunicii lor o faceau.
La Brasov, junii din cartierul Schei au vrut sa ne arate ca nu doar in cluburile cu pretentii de la malul marii poti petrece. Imbracati in straie traditionale, le-au scos pe fete la hora.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Pe vremuri, era prima ocazie in care cuplurile tinere apareau in fata comunitatii. "De aici se pot lega mai departe prietenii si chiar casatorii", a spus organizatorul.
Tinutele extravagante purtate in cluburi nu si-au gasit locul la o astfel de petrecere. "Le avem mostenite de la bunicii si strabunicii nostri si le purtam cu mare mandrie de fiecare data", au spus participantii.
La petrecerea junilor, toti barbatii trebuie sa-si demonstreze curajul prin aruncarea buzduganului. "Daca dai in spate poate sa-ti vina in cap si trbuiee sa-i dai sa se invarta", a explicat un tanar.
Mare sarbatoare a fost si in Tara Oasului, la Sîmbra Oilor, un stravechi obicei al ciobanilor, care, de 59 de ani, are loc in luna mai, pe dealul de la Huta Certeze.
In timp ce ansamblurile osenesti au intretinut atmosfera, ciobanii au numarat oile, apoi le-au muls, dar nu inainte ca animalele sa fie sfintite de preot. Astfel turmele ar fi ferite de fortele malefice .
Din pacate, sarbatoarea aduna de la an la an tot mai putini localnici si asta pentru ca majoritatea sunt plecati la munca peste hotare si abia in luna iulie vin acasa in vacanta.