Fructele uscate, o afacere foarte banoasa. Investitia se amortizeaza intr-un singur sezon
Fructele uscate pot constitui o afacere de succes. Multi cultivatori au inteles ca profitul este mai mare daca le vand in aceasta forma, in loc sa le transforme in tuica ori dulceata. Si nu duc lipsa de comenzi.
Dar, in timp ce produsele noastre, tot mai cautate in diferite tratamente, nu ajung pe piata interna, magazinele vand fructe uscate din Argentina, Chile sau Uruguay.
Suntem in comuna Leleasca din Olt. Inainte de revolutie era cel mai mare exportator de prune uscate. Acum il mai gasim in bransa doar pe Ion Brumar, care si-a dat seama de potentialul afacerii si lucreaza impreuna cu sora lui. Au pornit cu cinci hectare de livada si o investitie de 30.000 de lei, bani cu care si-au facut singuri cuptorul de uscat.
Sorteaza fructele cu grija, le aleg pe cele mai frumoase si le pun in cuptor, la o temperatura constanta, de 80 de grade Celsius.
Afacerea este la inceput. Abia la anul oamenii isi vor amortiza investitia si se vor bucura de profit. Acum vand kilogramul de prune uscate cu 10 lei. La 5 tone de fucte, dupa ce scad costul lemnelor, aproape 10.000 de lei si ingrijirea copacilor, inca 5000, raman cu 35.000 de lei pe sezon. Cei doi frati vor sa se extinda, chiar daca la inceput s-au lovit de multe probleme.
Si nu doar prunele pot fi uscate in asemenea cuptoare. Ca afacerea sa nu fie una sezoniera, poate continua pe timpul iernii cu legume si seminte. Pina atunci, intreaga productie este cumparata de un distribuitor din Bucuresti si vanduta strainilor pentru ca-n magazinele noastre nu prea se gasesc fructe uscate romanesti.
In piete, daca avem noroc un kilogram costa si 12 lei, fata de 1 leu cat sunt cele proaspete. Fructele uscate sunt ideale in alimentatie, pentru ca sunt bogate in vitamine, fibre, potasiu si antoxidanti.