Romanii devin bolnavi peste noapte din cauza analizelor gresite. Rezultatele primite de o pacienta de la trei laboratoare
Tot mai multi romani devin bolnavi peste noapte din pricina analizelor gresite. Asociatia Nationala a Pacientilor primeste reclamatii de la oameni care nu stiu daca sunt sanatosi, pentru ca analizele nu ajung la aceeasi concluzie.
Este si cazul a doi parinti, care nu stiu daca sa-i dea fetitei lor de 11 ani antibiotic, dupa ce trei laboratoare le-au dat rezultate diferite.
Parintii unei eleve de 11 ani sunt de cateva saptamani in dubiu. I-au facut fetei un set de analize care a inclus si un test pentru depistarea infectiei cu bacteria Helycobater. Primul buletin de analize a iesit pozitiv, asa ca medicul a prescris un tratament cu antibiotic pentru 14 zile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru ca nu erau convinsi ca fata lor are la 11 ani infectia, au repetat analiza in alt laborator, care a indicat un rezultat negativ. De aici a inceput confuzia.
"Avand o analiza pozitiva si una negativa, am considerat sa o fac si pe a treia. Aceasta mi-a iesit negativa... Deja eram in imposibilitatea de a ma hotari ce sa fac cu copilul. Am facut si a patra, care a iesit negativ. Pana acum nu stiu ce hotarare sa iau, daca sa ii administrez tratamentul si care e realitatea", spune Sorina, mama fetitei.
Astfel de plangeri sunt tot mai frecvente la Asociatia pentru Protectia Pacientilor. Se ajunge aici pentru ca exista neconcordante mari in recoltare, transport, manevrarea si calibrarea aparatelor, sustin reprezentantii pacientilor.
Ministerul Sanatatii recunoaste ca este inca haos in acest domeniu, iar multe controale se fac la sesizarile pacientilor.
Oana Grigore, purtator de cuvant Ministerul Sanatatii: "E bine sa ne sesizati exact laboratoarele unde s-a intamplat, pentru ca Inspectia de Stat sa verifice in limita atributiilor aceasta situatie."
Pe de alta parte, potrivit legii, laboratoarele care au contract cu Casa de Sanatate trebuie sa faca de 4 ori pe an teste de calitate pe banii lor si sa dovedeasca ca au calibrat echipamentele.
Cristian Hotoboc, presedinte Patronatul "Palmed": "Aceste controale sunt anuntate... Cam 80 la suta dintre laboratoare lucreza in parametrii optimi, dar cand primesc probe externe, personalul e atent la spalare si la ce reactivi foloseste."
20 la suta dintre laboratoare nu trec testul de calitate. Dar nu sunt inchise, ci doar isi pierd temporar contractul cu Casa de Sanatate si sunt monitorizate suplimentar.
Sursa: Pro TV
Etichete: reclamatii, analize medicale, analize, laboratoare,
Dată publicare:
12-06-2015 18:19