O persoana din zece are boala si nu stie de existenta acesteia. Virusul poate genera leucemii

29-04-2015 08:46


Vorbim despre o forma cronica de hepatita cu virusurile B sau C. Din acest motiv, infectionistii insita sa mergeti sa va testati. Hepatitia cronica B, spre exemplu, nu afecteaza doar ficatul. Virusul poate genera unele forme de leucemii.

"Mai mult de jumatate dintre pacientii care au aceste virusuri nu au modificari la analizele uzuale si nu au de unde sa stie. Majoritatea pacientilor nu au simptome specifice, oboseala da, dar cine nu e obosit", a spus dr. Maria Culinescu, medic specialist boli infectioase.

De aceea, cand va faceti analizele uzuale, cereti si testarile pentru virusurile hepatitice B si C. Din 1995, toti nou-nascutii au fost vaccinati impotriva virusul hepatitic B. Au obtinut, astfel, anticorpi, deci imunitate. Anticorpii recunosc structura virusului si formeaza complexe, care ulterior se elimina. Acesta este mecanismul care protejeaza de boala.

Daca va testati, iar rezultatul este negativ, se recomanda imunizarea indiferent de varsta.

Pentru infectia cu virusul B nu exista tratament curativ. Virusul se poate tine sub control prin medicatie. Daca stiti de existenta acestuia. Faza de control imun este etapa bolii cea mai putin periculoasa. 

Virusul se poate multiplica necontrolat, daca nu sunteti montorizat si nu primiti tramtament. Vorbim din pacate despre un microorganism cu potential cancerigen. Poate determina cancer hepatic, dar si cancer ganglionar.

"Din pacate, virusul B este implicat in producerea limfoamelor sau a leucemiilor, el nu sta inchis in ficat si intra si in alte organe, printre care si ganglionii limfatici si determina acolo inmultirea aberanta a celulelor, deci cancer", a spus dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.

Toti pacienti care poarta virusul B trebuie monotorizati clinic si prin analize specifice o data la sase luni. De asemenea, daca obervati un glanglion marit si nu il legati de nici o infectie acuta din zona respectiva, mergeti la medic.

"Daca persista prezenta unui glanglion marit, el a trebuie scos si facut un examen histopetolic, ca sa ia din timp in evidenta boala", a recomandat dr. Adriana Motoc Medic, primar boli infectioase.

De asemenea, e recomandata testarea pentru virusul hepatitic B. 2% dintre pacientii care au fost infectati cu acest micro-oganism se vindeca spontan. Pentru ceilalti, e nevoie de medicamente care sa tina sub control infectia.

Virusul se transmite prin orice instrument infectat care strapunge pielea. De asemenea, se poate lua si prin contacte intime fara prezervativ.