Un barbat de 47 de ani face aceleasi analize la 3 clinici diferite. Rezultatele arata ce problema majora are sistemul medical
EXPERIMENT STIRILE PROTV. Sanatos tun sau bolnav? Prin aceasta dilema trec multi pacienti, atunci cand sunt trimisi la analize, pentru ca rezultatele difera uneori de la un laborator la altul.
Asa s-a intamplat in cadrul experimentului facut de Stirile PRO TV. In aceste conditii, reprezentantii laboratoarelor de analize trebuie sa respecte legea si sa faca toate calibrarile anuale obligatorii. Pentru ca nu e normal ca pacientul sa mearga la mai multe clinici ca sa-si depisteze bolile.
La experiment a participat un barbat de 47 de ani care munceste de noapte si care in ultima perioada s-a simtit rau. Medicul i-a recomandat un set de analize de sange si un sumar de urina. Omul a mers intr-o dimineata la trei clinici diferite pentru recoltare, alese la intamplare din lista furnizorilor de servicii medicale care au contracte cu Casa de Sanatate Bucuresti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ora 8:30, primul laborator. Dupa 45 de minute, alt laborator. La ora 10, pasea deja in al treilea. Intre timp, pacientul s-a si internat intr-un spital public, unde i s-au facut pentru a patra oara analize.
Dupa cateva zile, rezultatele au iesit diferit. Iata si interpretarea lor, in ordinea in care analizele au fost facute.
REZULTAT 1 - "Sunt in limite normale, aboslut nicio modificare"
REZULTAT 2 - "Sunt in regula...valori limite normale"
REZULTAT 3 - "Aici imi arata ca pierde proteine prin urina, suferinta renala incipienta"
REZULTAT 4 - "Si aici pierdere proteine urina... coincide cu al treilea"
La final, medicul de familie are si o concluzie: "Numarul 1 , pacientul sanatos tun. Numarul 2, idem, sanatos clinic...Numarul 3, o problema in sumar, urina, ne gandim afectare functii renala, alte analize .... acceasi problema pierde...", spune medicul.
"Ca sa poata fi monitorizate analizele, trebuie sa urmarim ca rezultatele sa fie din aceeasi proba de urina, pe aceleasi aparate, cu aceeasi metoda", ne-a raspuns unul dintre laboratoarele implicate.
Iar pacientul se intreaba nedumerit: chiar trebuie sa mearga in patru locuri ca sa vada daca e bolnav sau sanatos?
"Nu stiu, sunt confuz...nu cred ca-s calibrate aparatele si valorile diferite", spune pacientul.
Se ajunge aici pentru ca exista neconcordante mari in recoltare, transport, manevrarea si calibrarea aparatelor. Reprezentantii pacientilor vorbesc si despre calitatea personalului medical.
"Am discutat cu persoane care au lucrat in astfel de laboratoare si ne-au povestit ca multe analize cerute si deconatate nu erau efectuate, ci erau puse prin corelare cu altele facute de ei. E o debandata totala la acest capitol...RENAR-ul si Ministerul Sanatatii trebuie sa intervina", a spus Vasile Barbu, Asociatia pentru Protectia Pacientilor.
Ministerul Sanatatii recunoaste ca e haos in acest domeniu. Sunt notificate firme private care ar trebui sa verifice aparatura si calitatea analizelor care se fac in laboratoare. In realitate, aceste controale nu scot la iveala toate neregulile. Iar daca le scot, nu exista sanctiuni.
Potrivit legii, laboratoarele care vor sa aiba contract cu Casa de Sanatate trebuie sa prezinte, la data semnarii, dovada ca in anul anterior au testat de patru ori calitatea si au calibrat echipamentele.