Un barbat de 47 de ani face aceleasi analize la 3 clinici diferite. Rezultatele arata ce problema majora are sistemul medical

Ultima actualizare: 18-04-2015 07:03

EXPERIMENT STIRILE PROTV. Sanatos tun sau bolnav? Prin aceasta dilema trec multi pacienti, atunci cand sunt trimisi la analize, pentru ca rezultatele difera uneori de la un laborator la altul.

Asa s-a intamplat in cadrul experimentului facut de Stirile PRO TV. In aceste conditii, reprezentantii laboratoarelor de analize trebuie sa respecte legea si sa faca toate calibrarile anuale obligatorii. Pentru ca nu e normal ca pacientul sa mearga la mai multe clinici ca sa-si depisteze bolile.

La experiment a participat un barbat de 47 de ani care munceste de noapte si care in ultima perioada s-a simtit rau. Medicul i-a recomandat un set de analize de sange si un sumar de urina. Omul a mers intr-o dimineata la trei clinici diferite pentru recoltare, alese la intamplare din lista furnizorilor de servicii medicale care au contracte cu Casa de Sanatate Bucuresti.

Ora 8:30, primul laborator. Dupa 45 de minute, alt laborator. La ora 10, pasea deja in al treilea. Intre timp, pacientul s-a si internat intr-un spital public, unde i s-au facut pentru a patra oara analize.

Dupa cateva zile, rezultatele au iesit diferit. Iata si interpretarea lor, in ordinea in care analizele au fost facute.

REZULTAT 1 - "Sunt in limite normale, aboslut nicio modificare"

REZULTAT 2  - "Sunt in regula...valori limite normale"

REZULTAT 3  - "Aici imi arata ca pierde proteine prin urina, suferinta renala incipienta"

REZULTAT 4 -  "Si aici pierdere proteine urina... coincide cu al treilea"

La final, medicul de familie are si o concluzie: "Numarul 1 , pacientul sanatos tun. Numarul 2, idem, sanatos clinic...Numarul 3, o problema in sumar, urina, ne gandim afectare functii renala, alte analize .... acceasi problema pierde...", spune medicul.

"Ca sa poata fi monitorizate analizele, trebuie sa urmarim ca rezultatele sa fie din aceeasi proba de urina, pe aceleasi aparate, cu aceeasi metoda", ne-a raspuns unul dintre laboratoarele implicate.

Iar pacientul se intreaba nedumerit: chiar trebuie sa mearga in patru locuri ca sa vada daca e bolnav sau sanatos?

"Nu stiu, sunt confuz...nu cred ca-s calibrate aparatele si valorile diferite", spune pacientul.

Se ajunge aici pentru ca exista neconcordante mari in recoltare, transport, manevrarea si calibrarea aparatelor. Reprezentantii pacientilor vorbesc si despre calitatea personalului medical.

"Am discutat cu persoane care au lucrat in astfel de laboratoare si ne-au povestit ca multe analize cerute si deconatate nu erau efectuate, ci erau puse prin corelare cu altele facute de ei. E o debandata totala la acest capitol...RENAR-ul si Ministerul Sanatatii trebuie sa intervina", a spus Vasile Barbu, Asociatia pentru Protectia Pacientilor.

Ministerul Sanatatii recunoaste ca e haos in acest domeniu. Sunt notificate firme private care ar trebui sa verifice aparatura si calitatea analizelor care se fac in laboratoare. In realitate, aceste controale nu scot la iveala toate neregulile. Iar daca le scot, nu exista sanctiuni.

Potrivit legii, laboratoarele care vor sa aiba contract cu Casa de Sanatate trebuie sa prezinte, la data semnarii, dovada ca in anul anterior au testat de patru ori calitatea si au calibrat echipamentele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!