Cel mai vulnerabil deceniu din viata unui adult. Cele trei analize pe care trebuie sa le facem o data pe an

Ultima actualizare: 07-06-2015 07:01

Cel mai vulnerabil deceniu din viata unui om este cuprinsa intre varstele de 40 si 50 de ani. Fix perioada in care se recomanda intensificarea controalelor medicale. Metodele moderne de screening va ajuta sa interveniti activ in starea de sanatate.

Avem o speranta de viata cu adevarat mare. Iar in ultimul secol, aceasta speranta se datoreaza in primul rand informatiilor pe care le-am obtinut despre noi. In vest spre exemplu, controalele medicale regulate, fara niciun simptom, fac parte din igiena personala. Vin cu argumente medicii care vad cel mai frecvent tip de cancer care apare la nivel mondial - cancerul pulmonar.

“S-au facut studii la grupele de risc. Deci pacienti trecuti de 40 de ani, fumatori, care au locuit in Bucuresti unde e o atmosfera poluata tare sa isi faca macar o radiografie pe an”, a recomandat prof dr Ioan Cordos.

Introducem astfel ideea ca, odata ce ati implinit 40 de ani, fie ca sunteti fumator sau nu, mergeti la o radiografie pulmonara. Iradierea este minima. Spre exemplu, radiatiile ionizante pe care le primiti de la soare, intr-o singura luna in care va expuneti la minimum, echivaleaza cu sase radiografii pulmonare.

Odata ce ati implinit 50 de ani, radiografia pulmonara se face din 6 in 6 luni. In conditiile in care nu va deranjeaza nimic. Aceste date au fost stabilite de statistici, nu de catre medici.

“Retinem aceasta idee: cat mai devrme diagnosticul pus cu atat mai usor tratamentul este de facut, iar rezultatele sunt excelente. Ganditi-va un neoplasm cand e mic cand e de maxim 2 cm, nu are glanglioni, supravietuirea dupa interventie chirurgicala, la 5 ani dupa interventia chirurgicala este de peste 95%. Se traieste, nu mai e ca acum 30 de ani, ai cancer pulmonar, du-te. Lucrurile au evoluat”, a explicat prof dr Ioan Cordos.

Pe al doilea loc in topul aparitiei bolilor grave se afla, atat la nivel mondial cat si in Romania, cancerul colo-rectal. In Vest, colonoscopia regulata este impusa de societatile de asigurari, care si-au dat seama ca e mai ieftin de decontat o astfel de investigatie decat un tratament oncologic.

Cancerul de colon poate fi vizualizat prin colonoscopie in statii milimetrice. Odata rezecat, aveti aceeasi speranta de viata pe care ati fi avut-o in lipsa bolii. La 50 ani, se considera ca 1 din 4 persoane are polipi - tumori beningne - in interiorul colonului. 95 % dintre cancere apar pe aceste vegetatii.

"Cancerul de colon in stadii incipente este o boala curabila in peste 95 % din cazuri. Desigur ca prevenirea bolii se face prin  aceasta colonoscopie", sustine dr Gabriel Mitulesc,  medic primar - chirurgie oncologica.

Pe locul al treilea ca incidenta, la nivel mondial, in topul bolilor grave se afla cancerul de sin. Tocmai de aceea, ecografia mamara se face anual, incepand cu adolescenta. Dupa 40 de ani, e recomdandata o mamografie de control, la intervalul recomandat de medic.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO