Vaccinul gripal lipseşte, deşi boala a făcut deja prima victimă în România

Ultima actualizare: 20-12-2019 21:27

La jumătatea lui decembrie, când încă nu a dat gerul, vaccinul gripal lipsește din cabinetele medicilor de familie și din farmacii.

Pentru categoriile considerate cu risc mare de îmbolnăvire, există în depozite în jur de 200 de mii de doze, însă ceilalți români care vor să se imunizeze nu au cum. Farmaciștii spun că ei au cerut doze suplimentare, dar n-au au mai primit de la distribuitori. Asta în condiţiile în care a fost anunţat oficial primul deces din cauza gripei.

În Bucureşti, doctorii de familie spun că au rămas fără ser. Ministerul a comandat mai puţin de 80% din necesarul cerut. Pe de altă parte, în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică mai erau săptămâna trecută 4 mii de doze, spun autorităţile din sănătate.

Primesc gratuit vaccinul gripal doar persoanele considerate în categoriile cu risc mare de îmbolnăvire, cei peste 65 de ani, adulţi şi copii cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare şi boli metabolice, persoanele instituţionalizate, personalul medical şi femeile gravide.

Toţi ceilalți ar trebui să-l cumpere din farmacii însă dozele s-au epuizat rapid. Pe lângă vaccinul injectabil, de anul acesta se poate administra și cel intranazal. Dar şi aici sunt probleme.

Cu greu se mai găsește în farmacii și vaccinul gripal intranazal recomandat celor sub 18 ani. Are tot 4 tulpini ca și cel injectabil, însă conține virus viu atenuat. Este important de știut că la prima vaccinare antigripală trebuie administrate 2 doze așa că părinții care aleg varianta serului intranazat trebuie să plătească pe el peste 200 de lei"

Medicii au anunţat oficial şi primul deces cauzat în mod direct de gripă. Un bărbat de 54 de ani din Dâmboviţa, nevaccinat, care avea şi alte probleme de sănătate.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist: “'sezonul va fi probabil până la 1 aprilie ca şi în alţi ani, deci cu siguranţă trebuie să ne vaccinăm. Undeva între 7-14 zile este intervalul de timp de când m-am vaccinat şi până am anticorpii protectori, cu siguranţă e important să o facem cât mai repede''

Aşadar, fie insistaţi ca medicul de familie să-l ceară de la DSP, fie luaţi farmaciile la rând.

Oana Grigore, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii: ''Până acum s-au vaccinat peste 1,3 milioane de oameni. Mai sunt 200 de mii de doze care pot fi redistribuite intre judete''

Pentru a ţine gripa la distanță respectați regulile de igienă: spălați va pe mâini cu apă și săpun, purtați masca de unică folosință şi stați cât mai departe de cei deja bolnavi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO