Vaccinarea antigripală, recomandată de medici la început de octombrie. Cine beneficiază de rețetă compensată 100%
Ne pregătim pentru sezonul rece, iar medicii recomandă vaccinarea antigripală la începutul lunii octombrie. Astfel, protecția va dura până în primele luni de primăvară.
Între timp, autoritățile intenționează să schimbe protocolul de imunizare.
Cei care doresc să se vaccineze trebuie să meargă la medicul de familie pentru a obține rețeta, iar serul se poate ridica de la farmacie. Vaccinarea se poate face fie la medic, fie în unitățile autorizate, cu programare. Lista acestor unități este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Copiii între 6 luni și 18 ani, gravidele, persoanele de peste 45 de ani cu boli cronice, vârstnicii și cadrele medicale beneficiază de rețete compensate 100%. Bebelușii sub 6 luni nu pot primi vaccinul.
Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie: "Am început să eliberăm rețete și sfătuim pacienții să vină la vaccinare în octombrie. Este important să optimizăm momentul, pentru că avem cazuri de gripă și în martie, aprilie. E bine să fie protejați și atunci."
Protocolul de vaccinare se va schimba, astfel încât persoanele de peste 60 de ani - nu doar cele peste 65, cum este în prezent - să beneficieze gratuit de un vaccin cu o concentrație de patru ori mai mare, asigurând o protecție mai bună împotriva gripei.
Specialiștii avertizează că durează între una și două săptămâni de la vaccinare pentru a obține un nivel optim de anticorpi.
Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: „Cei care se vaccinează fie nu se vor infecta, fie vor face o formă ușoară. Dacă o mare parte a populației se va vaccina, vom avea un sezon cu mai puține probleme: mai puțini internați, complicații și decese."
Vaccinul antigripal poate fi păstrat în frigider, la o temperatură între 2 și 8 grade, iar cel mai bun loc este raftul din mijloc. Unele variante ale serului au început să apară deja în farmacii.
Beatrice Speteanu, farmacistă: „Avem două variante de vaccin antigripal. Varianta intranazală, destinată copiilor, urmează să ajungă în țară. Se eliberează gratuit, dar unii aleg să-l cumpere, prețul fiind de aproximativ 130 de lei. În cazul primei administrări, sunt necesare două doze, la un interval de o lună."
În prezent, adulții între 45 și 65 de ani, fără boli cronice, pot achiziționa vaccinul la jumătate de preț. Persoanele între 19 și 45 de ani trebuie să plătească integral, costul fiind în jur de 65 de lei.
Persoanele de peste 60 de ani vor primi gratuit un ser special. În România, doar cei cu vârste între 19 și 45 de ani plătesc integral vaccinul.