Un veteran de razboi, primul beneficiar al cardului de sanatate. Cum va fi folosit din 2013
Un veteran de razboi este primul beneficiar din Romania al cardului electronic de sanatate, dupa ce programul pilot de testare a fost lansat in judetul Arad.
Din 2013, fiecare asigurat va primi acest card pe care-l va folosi la medicul de familie, la spital sau la farmacie. Titularul va stabili ce date personale, cum ar fi grupa de sange, sau RH-ul, vor fi trecute pe card.
La cei 84 de ani, domnul Sava, un veteran de razboi, nu credea ca va ajunge sa puna in portofel si un asemenea document: "Is bolnav batran, asta o sa ma ajute. Cand mor, o sa-l las stranepotilor."
"E OK, ne va scrie istoricul medical, boli si o sa fie bine", spune Elena Moldovan.
Pentru inceput, cardul va fi "probat" de 320 de pacienti in 16 cabinete medicale in judetul Arad. Cartela va fi activata de asigurat in baza unui pin din 4 cifre si orice serviciu medical va fi inregistrat in sistemul informatic.
Dupa indelungi controverse, acesta va contine exact ce va dori asiguratul sa spuna despre el.
Pana la urma, datele medicale esentiale pentru santatea dumneavoastra sunt optionale. Numai in baza unui acord scris, medicul de familie va trece pe card RHJ-ul, grupa sangiuna sau bolile cronice de care suferiti.
Optional e si acceptul pentru donarea de organe. Mai mult, in acest caz e nevoie de o declaratie notariala.
"Am decis sa le facem fara bani. Daca te razgandesti dupa ce dai acceptul, il poti revoca", spune Laura Badiu, un notar.
Medicii de familie sunt aceia care trebuie sa imparta cardurile pacientilor inscrisi si sa treaca toate datele pe cip.
O munca titanica pe care sustin ca nu o pot face, devreme ce pentru 2200 de pacienti, ar avea nevoie de aproape 3 ani.
Costul cardului va fi suportat de Ministerul Sanatatii.