Un copil roman de 3 ani cu paralizie cerebrala va fi tratat experimental in SUA cu celule stem

Dată publicare: 29-01-2013 19:09
Dată actualizare: 01-02-2013 07:13


Un copil de 3 ani cu paralizie cerebrala va fi tratat experimental in Statele Unite. Familia a fost de acord ca specialistii americani sa testeze o terapie cu celule stem intr-o clinica din Carolina de Nord.

Medicii ii vor face baiatului un transplant cu celulele stem recoltate la nastere din cordonul ombilical, celule care au fost stocate intr-o banca din Bucuresti.

Alex s-a nascut sanatos , insa la 11 luni, a avut un accident nefericit care a schimbat viata intregii familii. Bona nu l-a supravegheat cu atentie, iar el s-a sufocat cu mancare si a suferit un stop respirator. Minutele scurse pana la resuscitare au dus la aparitia leziunilor neurologice severe. Diagnosticul actual e de paralizie cerebrala.

De atunci viata copilului s-a schimbat complet. Nu poate nici macar sa inghita singur mancarea. Sansa lui pare sa fie un transplant de celule stem cu grefa prelevata la nasterea sa din cordonul ombilical. Depozitata in Bucuresti, grefa a fost deja transportata in spitalul din Carolina de Nord. Procedura consta intr-o injectie cu celule stem. Baiatul va fi tratat cu celule stem de specialisti americani care din 2010 au mai facut studii clinice cu celule stem pe 180 de pacienti cu boli neurologice,

"Copilul sta in spital 16-17 zile, costul pentru o zi de spitalizare e 3000 de dolari, asta include medicamente, transfuzii de sange, apoi 6 luni este monitorizat si sta apropae de centrul de transplant pentru injectii.", spune Joanne Kurtzberg, coordonator studiu Duke University Hospital.

In ultimii 2 ani, Alex s-a luptat sa supravietuiasca. A fost pe la mai multe spitale din Europa si s-a aflat in grija unui medic de la Viena.

Transplantul va avea loc saptamana viitoare la spitalul Duke University, din Durham si va costa peste 100 de mii de euro.

Tags: celule stem,


VIDEO PROTVPLUS.RO