Premiera la Institutul Fundeni. Prima banca de celule stem este functionala intr-un spital de stat
Premiera la Institutul Fundeni din Capitala. Prima banca publica de celule stem e functionala intr-un spital de stat si va ajuta la procesarea grefelor recoltate pentru pacientii care au nevoie de un transplant de maduva.
Centrul va primi acreditare, iar banca nou creata va deservi Registrul Donatorilor Onorifici de Celule Stem, infiintat in urma Campaniei Stirilor ProTV "Avem viata in sange". Pentru ca si acesta sa devina functional, mai e nevoie de o hotarare de guvern.
Petru Resitaru este unul dintre sutele de romani care sufera de o boala grava a sangelui. Il poate salva doar un transplant de celule stem, de la un donator neinrudit.
Pentru ca Registrul Donatorilor Onorifici nu este inca functional, barbatul a fost nevoit sa plece la tratament la Bruxelles pe banii statului, unde i s-a cautat un donator. A facut transplantul, insa boala a recidivat.
In banca din Belgia au mai ramas celule de la donator, care ar putea fi transplantate la Fundeni, insa importul celulelor se poate face doar prin intermediul registrului donatorilor, a carui functionare depinde inca de o hotarare a guvernului.
Asadar, Petru ar putea fi primul pacient care ar putea fi salvat prin existenta registrului, iar asta s-ar putea intampla in mai putin de o luna daca responsabilii vor renunta sa mai ignore acesti bolnavi.
Primul pas s-a facut. La Fundeni exista banca de celule stem publica, unde sa fie stocate si eventualele grefe prelevate de la donatori voluntari, pe langa cele luate de la rudele pacientilor.
Odata devenit functional, Registrul Donatorilor Onorifici de celule stem, infiintat in urma campaniei Stirilor ProTV "Avem viata in sange", oricine poate fi donator. Va salva astfel de la moarte bolnavi de leucemie sau alte forme de cancer al sangelui din Romania sau alte tari din lume. Celulele stem vor fi recoltate in banca publica inaugurata la Spitalul Fundeni.