Vindecarea miraculoasa a acestui barbat ar putea salva vietile altor 34 de milioane de bolnavi

11-06-2012 11:40


Timothy Brown

In anul 2007, o echipa de medici care a incercat sa trateze leucemia unui barbat bolnav de HIV, a reusit o premiera extraordinara: transplantul de celule stem facut pacientului l-a facut imun la virusul HIV.

Timothy Brown, care are acum 46 de ani, este prima si deocamdata singura persoana din lume vindecata de virusul HIV, care provoaca SIDA.

Reusita medicilor care l-au tratat ar putea ajuta si alti bolnavi de HIV, aproximativ 34 de milioane in intreaga lume.

Ei sustin ca solutia pentru a scapa de acest virus este transplantul cu celule stem, preluate din sangele ombilical.

Timothy s-a vindecat pentru ca celulele stem primite de la donator, destinate sa-i trateze leucemia, aveau o mutatie genetica, iar aceasta l-a facut imun la HIV.

Mutatia este intalnita la numai 1% dintre oameni, in special la nord-europeni.

Celulele stem primite de Timothy au fost preluate din maduva osoasa a donatorului, dar acest procedeu este mai complicat si mai putin eficient decat folosirea celulelor prelevate din sangele ombilical, procedura care se face in timpul nasterilor.

Sangele care contine aceste celule se depoziteaza intr-o banca speciala si tratamentul este mult mai eficient, pentru ca in acest caz compatibilitatea dintre donator si pacient nu trebuie sa fie la fel de mare ca la un transplant de maduva.

Un pacient a fost deja supus acestei proceduri, dar medicii trebuie sa mai astepte cateva luni, ca sa vada daca s-a vindecat de HIV.

Din 17.000 de mostre de sange ombilical, numai 102 au avut gena mutant care creeaza imunitate la virus.

Prin urmare, este necesara o cantitatea foarte mare de mostre in banca, declara dr Lawrence Petz, director la StemCyte, citat de Daily Mail.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO