Un bebelus a murit pentru ca sistemul sanitar nu isi permite un medic de garda la Spitalul Budimex
Se fac verificari la Spitalul Budimex din Capitala, dupa moartea unui copil nascut prematur. Bebelusul s-a prapadit in weekend, cand nu era medic de garda la terapie intensiva, sustine tatal.
Nascut prematur, Robert trecuse prin complicatii nenumarate: operatie la intestin, hemoragie craniana, chiar si stop cardiac. Probleme ce puteau fi fatale si unui adult, cu atat mai mult unei fapturi de un kilogram.
Ne-am gandit ca, peste o anumita perioada, o sa ajunga acasa, nu la cimitir. I s-a facut rau in weekend. Nu a avut cine sa acorde copilului ingrijirea de specialitate de care beneficiase timp de o luna de zile. Am stat langa el in ultimele clipe. Tot ce ceream era un medic de specialitatea neonatologie spune Dragos Corcoveanu, tatal copilului si cel desemnat arbitrul numarul 1 la ultimul Campionat Mondial de Skandenberg.
Decesul este cercetat de politie ca "moarte suspecta", chiar daca tatal nu acuza manevre gresite, ci lipsa de personal. Si spitalul a declansat propria ancheta.
Nu avea cum sa fie medic specialist neonatolog. Cererea noastra catre Minister nu a primit niciun raspuns privind infiintarea unei linii de garda. Suntem legati de maini si de picioare e concluzia Directorului Medical, Radu Tabacaru.
Acest episod readuce in discutie dificultatea cu care spitalele primesc acceptul Ministerului de a face angajari macar pe o parte din numeroasele posturi aflate in deficit. Altfel, de un an, trebuie sa plece sapte, ca sa poti angaja unul. Asta in conditiile in care nici medicii si nici asistentele care lucreaza in plus nu pot fi platiti pentru ore suplimentare.
La Marie Curie, din septembrie si pana astazi, au fost deblocate 63 de posturi, pentru medici si asistenti. 21 chiar astazi, pentru asistenti medicali. Inca de anul trecut, doua au fost pentru specialist neonatolog.
Procedura de angajare este insa greoaie. Poate dura si o jumatate de an, pana cand noul medic incepe sa lucreze.