Tot mai mulți copii români se infectează cu coronavirus. Ce îi sfătuiesc medicii pe părinți

Ultima actualizare: 11-07-2020 15:10
copii

Chiar dacă nu dezvoltă forme grave ale bolii, copiii pot transmite mai departe spre adulţi, cel mai grav spre bunici, COVID 19.

În România, până acum, 833 de copii sub zece ani şi în jur de 1.000 între 10 şi 18 ani au fost depistaţi pozitiv. Medicii pediatri spun că au tot mai multe cazuri- inclusiv sugari de câteva zile, dar şi preşcolari şi adolescenţi.

Mulţi au luat infecţia de la rudele apropiate, altii- de la necunoscuţi lângă care părinţii i-au ţinut, neprotejaţi, în mijloacele de transport în comun sau la petreceri.

Învăţaţi copiii de peste 2 ani să poarte măşti şi să stea la distanţă. Este cel mai bun mod să blocăm o cale tot mai frecvenţa de răspândire a noului virus- de la adult la copii şi invers. Este mesajul a 240 de experţi din lume, care solicită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să revizuiască teoria transmiterii virusului prin aer.

Prof. dr. Mihai Craiu, medic pediatru: „Poţi să iei boala chiar dacă nu au simptome, numai prin faptul că vorbesc la distanţă mică. Dacă purtam corect măştile, riscul e sub 1 la sută de infectare.”

În România, aproape 2.000 de minori au primit deja diagnosticul de Covid 19. Aduşi la spital cu temperatură peste normal şi tuse, dar- spre deosebire de adulți- şi cu dureri de cap sau diaree.

Cel mai recent caz depistat pozitiv la spitalul Gomoiu din Bucureşti este un adolescent de 14 ani, adus marţi de ambulanţă cu febra 40. A fost transferat la spitalul de boli infecţioase, unde se afla deja tatăl lui, pozitiv. Acasă au rămas mama şi o soră, şi ei infectaţi. Noul protocol permite cadrelor medicale să testeze şi membrii familiei, dacă au simptome. Aşa a fost depistată bunica unui copil internat.

Procedura pentru copiii infectaţi impune separarea, alături de un părinte, chiar dacă acesta e negativ.

Ce se întâmplă însă cu un copil negativ, dacă părintele are test pozitiv şi trebuie internat? E lăsat acasă, cu rude sau persoane de încredere. Pentru că interesul lui e să rămână sănătos. Efectele bolii la un organism imatur sunt imprevizibile- în special la bebeluşi, care pot face pusee de febră.

Pregătirea spitalelor noastre pentru a face faţă categoriilor de boli care apar tot mai frecvent la copii- de exemplu, cele respiratorii- se face însă cu mare greutate. Institutul Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului are şi o secţie de pneumologie, de 42 de paturi. Renovările ar costa 230 de mii de euro. S-a strâns o parte din suma, pentru restul sunt aşteptaţi donatori.

Studiile, încă sumare, au arătat că, şi la copii, e posibil ca recuperarea să lase sechele, în special la cei astmatici, cu boli imunitare sau oncologice.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO