Toate spitalele mari vor primi pacienți COVID, dar managerii spun că se va ajunge inevitabil la contaminare
Autoritățile au luat decizia de a trata acasă cazurile ușoare de Covid pentru că sistemul sanitar este copleșit.
Din aceeași cauză, guvernul a hotărât că toate spitalele mari din țară, nu doar cele COVID, vor pune la dispoziție paturi pentru pacienții cu coronavirus. Iar aceștia vor fi îngrijiți de aceiași medici care monitorizează toți bolnavii. „Este o decizie riscantă, care ar putea duce la contaminarea întregului sistem sanitar", spun unii specialiști.
Spitalul Județean Călărași funcționează cu un singur medic la terapie intensivă de la începutul pandemiei. În curând, zece dintre paturile ATI vor fi ocupate de pacienți COVID, iar doctorul va trebui să se împartă între bolnavii contagioși și cei necontagioși.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Bogdan - Manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi: „Degeaba secțiile sunt diferite dacă e același medic care se schimbă şi intră la COVID și după vine la ATI normal. Există totuși risc de îmbolnăvire. Așa îl văd și eu, dar întotdeauna când cineva ridică o problemă, m-aș bucura foarte mult să îmi dea și o soluție. Din păcate, această soluție nu există aici.”
Și asta, pentru că nu se găsesc specialişti pentru cele 11 posturi libere de la ATI. Managerul a postat anunțuri inclusiv pe grupurile de Facebook.
Mihai Bogdan: „Ne-a contactat un medic ATI, urmează să avem întâlnire cu dânsul mâine. Dânsul e pensionar. Avem o discuție preliminară cu cel de-al doilea medic, nu e ceva bătut în cuie. Idealul ar fi să fie unul într-o parte și unul într-o parte.”
Spitalele vechi nu permit funcțional circuitele separate
Managerul spune că a făcut circuite și a montat uși separatoare astfel încât pacienții cu COVID să nu se intersecteze cu ceilalți și să-i contamineze. Însă clădirea este veche și nu se poate face o separare perfectă.
Bogdan Mihai - manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi: „Spitalele noastre nu au fost concepute cu intrări și ieșiri separate. Noi acum trebuie să improvizăm la ce avem”
Toate spitalele mari din România se confruntă acum cu aceași dilemă. Cum să separe pacienţii şi medicii intre COVID şi non-COVID. În Bucureşti, spitalele Floreasca, Universitar, Pantelimon şi Sfântul Ioan vor primi de săptămâna viitoare pacienţi COVID la terapie intensivă. Și vor trata în același timp și pacienți cu alte afecțiuni.
Radu Țincu este medic ATI în Capitală cu o experientă de peste 10 ani.
Radu Țincu – medic primar ATI: „Este o politică extrem de riscantă în contextul în care știm, încă dinainte de a lua această decizie, că în aceste spitale de urgență, construite înainte de Revoluţie, spitale monobloc, nu se pot implementa circuitele funcționale. În momentul în care nu ai circuite funcţionale, aşa cum ar trebui să existe, riscul de contaminare este foarte mare. Este vorba nu numai de intrările şi ieşirile pacienţilor dintr-o secţie, ci este vorba de toate acele circuite din spatele acestor pacienţi. Discutăm de venirea hranei, despre lenjeria contaminată a acestor pacienţi, produsele biologice rezultate din activitatea medicală, chiar şi manipularea cadavrelor să se realizeze pe circuite separate. O astfel de decizie va duce cel mai probabil la o contaminare a sistemului sanitar.”
La Spitalul Județean Cluj, directorul medical a reușit să amenajeze circuite. Însă nici acolo nu sunt suficienți oameni. Personalul trebuie să treacă dintr-o parte în alta, ceea ce presupune nenumărate echipări și dezechipări în timpul cărora pot apărea erori.
Adela Golea– director medical Spitalul Județean de Urgență Cluj: „În momentul în care două astfel de zone, care sunt diferite ca şi echipament, sunt asistate de o singură persoană acolo apare riscul foarte mare. De ce? Aceşti pacienți trebuie să ne gândim că se deteriorează. Deci nu pot să spun că acum intru jumătate de oră aici, mă dezbrac, acum intru în alt echipament și intru la celălalt”.
Potrivit doctorului Radu Țincu, o secție COVID de terapie intensivă cu 10 paturi, cum este cea de la Călărași, ar trebui să aibă cel puțin 3 medici și 5 asistenți.
Nelu Tătaru - ministrul sănătăţii: „Guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care 200 de tineri medici rezidenți vor fi angajați după susținerea examenului.”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, floreasca, spitale covid,
Dată publicare:
23-10-2020 19:51