România se apropie de 5.000 de infectări Covid-19 pe zi. Spitalele din marile oraşe sunt deja pline

Ultima actualizare: 21-10-2020 19:20

În numai 24 de ore am atins un nou record: 4.848 de pacienți au aflat că suferă de COVID 19, e adevărat după prelucrarea celui mai mare număr de teste într-o zi: peste 37.000.

Numărul mare de noi infectări cu SARS COV 2 ne arată încă o dată că sistemul de sănătate românesc este în suferință.

Multe dintre spitalele suport sunt slab dotate și lipsite de personal specializat. Aici ajung pacienții transferați din marile orașe unde spitalele sunt pline de bolnavi.

Capitala și județul Alba au atins pragul de alertă de peste trei cazuri la mia de locuitori, iar alte 9 județe se apropie de acest scenariu ce impune restricții majore.

Cluj, Harghita, Sălaj sau Vâlcea sunt în atenția autorităților, iar creșterea numărului de cazuri va duce la închiderea școlilor și a restaurantelor.

2.169 școli închise
4.848 de cazuri noi
37.025 de teste
10.250 de persoane internate

România se apropie de 5.000 de noi infectați pe zi, iar presiunea pe spitale e uriașă.

Bolnavii sunt transferați în alte județe, iar în unele spitale pacienții așteaptă pe holuri eliberarea unui pat.

Într-o comună din Neamț rata de infectări la mia de locuitori a ajuns la 9,26, iar localitatea a intrat în carantină.

Oamenii au ajuns să se infecteze unii de la alții pentru că foarte mulți nu respectă regulile de distanțare și protecție.

George Lazăr, prefect de Neamț: ”Avem rata de 9, transmisie intracomunitară. Verificăm localurile, barurile, ca să vedem dacă se respectă restricțiile. Ieri a fost 10, s-a impus carantina, e un grad de infectare mare în contextul deschiderii școlilor și a alegerilor”.

Vești proaste vin și din județul vecin, unde autoritățile se așteaptă la triplarea numărului de cazuri până la sfârșitul lunii noiembrie.

 

”Nu ne așteptam să fie atât de mulți”

 

Suceava a fost în primăvară județul cu cele mai multe cazuri, iar scenariul se poate repeta oricând.

Alexandru Calancea, manager al Spitalului Județean Suceava: ”Vom ajunge la un necesar de paturi de 900 de locuri. În cel mai sumbru scenariu, ne așteptăm într-adevăr la o triplare”.

Monica Terteliu este șefa Secției de Boli Infecțioase a spitalului județean și s-a infectat de două ori cu virusul SARS COV 2.

Medic ATI, Spitalul Județean Suceava: ”Văzusem la televizor ce se întâmplă în alte țări, că e un haos total, știam că ne vor sosi pacienții, dar nu ne așteptam să fie atât de mulți. A fost ca un șoc. Ne așteptam ca pacienții să vină cu insuficiență respiratorie, să-l intubăm și să îl vedem plecând pe picioare. Dar nu a fost chiar așa. A fost ceva de groază. Pentru noi cei din terapie intensivă Covid nu s-a terminat”.

La Mureș, o sală de sport devenită spital de campanie e plină de bolnavi veniți din toată țara. Trei sferturi sunt intubați sau ventilați mecanic.

Claudiu Puiac, manager SCJU Târgu Mureș: ”În acest moment avem 21 de pacienți internați în această unitate suport din care 15 pacienți sunt intubați și ventilați mecanic și acuma sunt din toată țara”.

766 de pacienți la ATI
69 de decese

Ca să crească numărul de paturi, conducerea spitalului susține că are nevoie de 50 de asistente, 30 de infirmieri și 10 îngrijitori care sunt însă greu de găsit.

În București, unde în acest moment nu mai sunt locuri la terapie intensivă, va fi suplimentat numărul de paturi.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”La nivel național, ieri am făcut evaluarea pentru București și mai avem încă 112 paturi de terapie intensivă pentru spitalele din București care sunt suplimentare, în această săptămână se operaționalizează”.

 

O priză de oxigen la trei paturi

 

În Botoșani, la Spitalul de Boli Infecțioase medicii trebuie să ia decizii dureroase și trebuie să decidă ce pacienți în stare gravă pot rezista fără oxigen. Din cei 69 de internați, 20 sunt în stare gravă.

Valentina Morcov, medic-șef Secția de Boli Infecțioase Botoșani: Sursele fixe sunt într-un număr mic. În fiecare salon avem o singură priză de oxigen și 3 paturi.
Reporter: Deci, doar un singur pacient din cei trei poate beneficia de oxigeno-terapie. Cam de câte ați avea nevoie?
Valentin Morcov: Avem 54 de paturi, iar din acestea, doar 11 au sursă de oxigen”.

În cursul zilei, la spital au ajuns printr-o donație a Asociației Salvează o Inimă, 11 butelii, dar ar mai fi nevoie de încă pe atâtea ca să fie ajutați toți pacienții.

Peste 6.000 de decese au fost asociate infecției cu Sars Cov 2 de la începutul pandemiei, iar peste 190.000 de români au aflat că sunt infectați cu noul virus.

Sistemul sanitar pare deja copleșit, iar măsurile autorităților acoperă timid nevoile oamenilor.

Multe spitalele suport sunt slab dotate, medicii specialiști sunt puțini și obosiți după 8 luni de pandemie, iar recomandările autorităților sunt ignorate de foarte mulți români.

Pragul de 5.000 de cazuri pe zi e aproape și fiecare pacient presează pe un sistem sanitar extrem de fragil.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO