Dramă sfâșietoare: o familie întreagă internată cu Covid-19 în același salon își plânge un mort. Tatăl, infectat de fiu
În lupta cu pandemia de Covid-19, autoritățile au anunțat joi cel mai mare număr de noi îmbolnăviri, cei mai multi pacienți la ATI și cel mai mare număr de decese. 98 de români au murit, în ultimele 24 de ore, răpuși de noul coronavirus.
București și Alba rămân în scenariul roșu și li se alătură Clujul, care a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori.
Situația cea mai gravă este însă în Capitală. Spitalele sunt pline, iar Centrul de Comandă transferă pacienți în alte județe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cadrele medicale sunt epuizate, după șapte luni de pandemie.
98 de familii își plâng rudele răpuse de COVID-19 în ultimele 24 de ore.
Majoritatea aveau și alte boli associate, însă sunt și cazuri despre care medicii spun că ar mai fi trăit ani mulți dacă nu s-ar fi infectat cu SARS COV 2.
Trei dintre cei decedați, de pildă, nu aveau alte boli. Doar infecția cu noul coronavirus le-a fost fatală.
Dr. Beatrice Mahler: ”Organismul este copleșit de acea furtună de citochine, de procese de coagulare, de procese de hemoragie secundară, epuizării factorilor de coagulare, este o luptă pe care o dăm cu un inamic pentru care nu avem un tratament”.
Dr. Virgil Musta: ”Am avut o familie care au stat toți în același salon și unul a decedat, vă dați seama psihic ce au avut în suflet ceilalți, cu atât mai mult cu cât contaminarea, era un tată, de la copil și copilul și-a dat seama că din cauza lui a murit. Nu au putut participa nici măcar la înmormântare”.
Secțiile de terapie intensivă sunt pline. 10.354 de pacienți sunt internați
Secțiile de terapie intensivă sunt pline, iar cei care au văzut moartea cu ochii vorbesc despre coșmarul trăit în zilele de spitalizare, când virusul le lua și ultima gură de oxigen.
În București sunt 12 spitale care tratează pacienți cu COVID-19 și toate sunt pline. Mai mulți bolnavi depistați pozitiv la Spitalul Floreasca nu pot fi transferați pentru că nu mai sunt locuri.
Dr. Beatrice Mahler: ”Marți, miercuri chiar și azi numărul de pacienți pe care îi vedem este peste 100 de pacienți confirmați care vin la evaluare în afara pacienților din secție care sunt extrem de dificili. Ieri au fost 10 internări și două externări pur și simplu paturile s-au ocupat în câteva ore”.
Zilnic, 250 de pacienți sunt transportați de ambulanțele SMURD în spitalele din Capitală și din țară.
Internările sunt coordonate prin Centrul de Comandă de la Ciolpani, iar găsirea unui loc în secțiile de terapie intensivă este cea mai mare problemă.
Spitalul Colentina deschis recent pacienților cu COVID e deja plin, la fel și Malaxa.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 4.902 cazuri noi, cel mai mare număr de până acum. București și Alba rămân în scenariul roșu, iar lor li se alătură și Cluj unde purtatul măștii devine obligatoriu și în spatiile deschise, iar școlile s-au închis.
În Brașov s-au impus restricții după ce rata de infectare a ajuns la 2,23 la mia de locuitori. Oamenii sunt obligați să poarte masca și în aer liber.
Medicii sunt epuizați, după 7 luni de pandemie: ”Nu mai facem față”
Medicii din spitalele care tratează pacienți cu COVID sub epuizați și cer ajutor. Care însă întârzie să apară.
Doar pacienții care le lasă mesaje de mulțumire mai reușesc să le aducă zâmbetul pe buze.
Dr. Cosmina Magdău, pneumolog: ”Numărul de cazuri a crescut, noi am rămas aceiași, nu vine nimeni să ne ajute, să ne întrebe dacă mai reușim, numărul de cazuri de Covid cad peste noi, deja sunt mult mai multe, nu mai facem față”.
În secțiile de terapie intensivă sunt 778 de pacienți în stare gravă care au nevoie de oxigen sau sunt ventilați mecanic.
Ioan Gârboni este directorul Filarmonicii din Timișoara și după două zile de la internare a ajuns în secția de terapie intensivă pentru că a făcut o formă gravă a bolii. Acum e acasă, însă are nevoie de oxigen.
După șapte luni de pandemie, SARS COV 2 lovește în cele mai vulnerabile sectoare ale țării noastre: sănătatea și educația.
România trece printr-un examen și fiecare zi aduce noi subiecte grele de rezolvat. Capitala e sufocată de numărul mare de pacienți, iar medicii epuizați din toată țara cer ajutor.
Vorbim deja de aproape 200.000 de români infectați cu SARS COV 2 de la debutul pandemiei.