Cum fac față medicii valului de cazuri. ”Primul lucru pe care l-a spus când am extubat-o a fost ”domnul doctor, te iubesc!”
România depășește pragul de 5.000 de infectări pe zi și mai înregistrează încă un record: 782 de pacienți internați în stare gravă la terapie intensivă.
Medicii care de șapte luni îngrijesc pacienți nu se dau bătuți în fața valului tot mai mare de bolnavi și spun că-și iau energie de la cei vindecați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste trei sferturi dintre cei diagnosticați cu COVID-19 sunt acum bine.
În toată țara, 7.000 de cadre medicale îi îngrijesc zi și noapte pe cei care suferă și încearcă să-i ajute pe cât mai mulți să se întoarcă acasă, la cei dragi.
”- Cum ești? Cum te simți?
- Amețită”.
În spitalele din toată țara mii de cadre medicale îngrijesc doar pacienți infectați cu noul virus.
144.429 de pacienți vindecați
5.028 de cazuri noi
35.351 de teste
De la începutul pandemiei și până acum, din cei peste 200.000 de pacienți, trei sferturi s-au vindecat.
Asta pentru că, deși puțini și obosiți, oamenii în alb nu abandonează lupta.
În ziua în care România a trecut pragul de 5.000 de noi infectați în numai 24 de ore, în spitale singurele cifre care aduc alinare sunt cele ale pacienților vindecați.
”-Cât ai stat acolo?
- Trei ore”.
Doctorul Ciprian Gîndac lucrează la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara în secția de terapia intensivă.
"Asta e de trei zile, iar asta acum trei zile i-am scos, a avut traheostomă, gaură în gât, 38 de ani. Cealaltă, primul lucru pe care l-a spus când am extubat-o a zis ”domnul doctor, te iubesc”. Ce frumooos…Toată lumea a plâns. Ea i-a zis soțului ei "te iubesc", iarăși toată lumea a plâns".
Doctorii uită de oboseală, dar îi macină traumele emoționale provocate de pierderea unor pacienți.
Dr. Ciprian Gîndac: ”A fost greu, nu atât din punct de vedere fizic, ci psihic, pentru că sunt pacienți grav, mor foarte mulți și ne implicăm emotional, nu avem cum să fie altfel. Acum suntem la capacitate maximă peste tot, având în vedere că valul e pe vârf, 4.000-5.000 de cazuri, trebuie să ne gândim că peste 7-8 zile o să fie și mai mulți pacienți pe terapie intensive, pe care sincer nu știu unde o să îi punem. Asta este cel mai mare stres pe care îl avem noi, noi medicii de pe Terapie Intensivă”.
”Cred că au și pampers pe ei, e îngrozitor”
Unul dintre pacienții tratați în secția lui vorbește cu emoție despre lupta medicilor.
”Experiența acolo e îngrozitoare, pentru că sunt foarte mulți oameni într-o suferință extremă, iar personalul care e îmbrăcat de zici că a venit de pe planeta Marte în schimburi de câte 12 ore, cred că au și pampers pe ei, e îngrozitor și sunt niște oameni care trebuiesc cumva măcar să li se recunoască meritele extraordinare pentru că le au”.
De la începutul pandemiei, aproximativ 2.000 de cadre medicale s-au infectat cu noul virus în spitalele COVID și alti 6.000 de angajați în spitalele care tratează alte patologii.
Pentru riscul la care se expun statul le plătește lunar un supliment de 2.500 de lei.
10.427 de pacienți internați
782 de pacienți la ATI
82 de decese
În unitățile sanitare din România sunt internați acum peste 10.000 de pacienți. 782 sunt la terapie intensivă, cel mai mare număr de până acum.
Fiecare caz greu salvat e o gură de oxigen pentru doctori și asistente.
Dr. Ciprian Gîndac: ”Psihic ne încărcăm după fiecare succes după care, după fiecare eșec picăm, ne descărcăm. Trece o zi-două și așa, ciclul se reia”.
Ultimele raportări au dus noi localități în scenariul roșu. După București, Alba și Cluj au urmat Timișoara, Sibiu și întreg județul Harghita.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, medici, coronavirus, pacienti,
Dată publicare:
23-10-2020 18:11